Perry bezoekt Golfgebied; 'VS bereid te vechten tegen Iran en Irak'

DOHA, 30 NOV. De Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, heeft gisteren tijdens een bezoek aan het Golfgebied Iran en Irak scherp gewaarschuwd en de bondgenoten van de VS verzekerd dat Washington vastbesloten is hen tegen deze “vijandige landen” te beschermen.

Perry herinnerde eraan dat meer dan twee derde deel van de wereld-oliereserves zich in dit gebied bevinden, en onderstreepte dat de VS koste wat het kost willen verhinderen dat “een vijandig land” probeert deze regio onder zijn controle te krijgen. “De negatieve consequenties voor de VS en de rest van de Westerse wereld zouden zeer ernstig zijn”, zei hij. Overigens zijn zowel Iran als Irak belangrijke oliemachten: Irak bezit de op een na grootste olievoorraad ter wereld, na Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse minister zei dit in een toespraak tot de bemanning van het Amerikaanse vliegdekschip Kitty Hawk, dat in de Golf is gestationneerd. “Zo nodig zijn wij bereid hen (Iran en Irak) het hoofd te bieden in een militair conflict. Wij zijn bereid om oorlog te voeren”, zei hij. De aanwezigheid van de Kitty Hawk in de Golf heeft geen ander doel dan “Iran en Irak te intimideren”, voegde hij eraan toe. “Niets is méér intimiderend dan een gevechtsgroep rond een vliegdekschip.”

Eerder op de dag had Perry in Koeweit gezegd dat acht zeer geavanceerde F-117 Stealth vliegtuigen in het emiraat gestationeerd blijven als onderdeel van een krachtige Amerikaanse strijdmacht “zolang dat nodig is”, als boodschap aan de Iraakse president Saddam Hussein “dat hij Koeweit niet weer binnenvalt”. De vliegtuigen, die praktisch onzichtbaar zijn voor radar, werden in september haastig naar Koeweit overgevlogen tijdens een Iraaks-Amerikaanse crisis over Iraaks militair optreden in het Koerdische noorden van het land. Tijdens deze crisis schoten de Amerikaanse strijdkrachten in de regio 44 kruisraketten af op het Iraakse luchtverdedigingssysteem.

Onder andere de Verenigde Arabische Emiraten hebben onlangs opgeroepen tot normalisering van de betrekkingen met Irak, maar dat vond Perry “voorbarig”. “Ik zie geen basis voor normale en vriendschappelijke relaties met Irak zolang hij (Saddam) een uitdaging vormt en een bedreiging voor de veiligheid van de regio.”

Ten aanzien van de huidige oefeningen van de Iraanse marine in de Golf zei Perry dat “wij niet onder de indruk zijn”. Volgens hem vormt de Iraanse marine “geen serieuze bedreiging voor de (Westerse) marine-eenheden die op het ogenblik in de Golf zijn gestationneerd”.

Radio Teheran meldde dat ongeveer 100 schepen, waaronder torpedobootjagers, kanonneerboten, hovercrafts en de twee Iraanse onderzeeboten aan de manoeuvres deelnemen. De commandant van de Iraanse marine noemde vorige week de Westerse militaire aanwezigheid in de Golf “een soort bezetting”. Maar hij voegde daaraan toe dat de Iraanse oefening “niemand uitdaagt en niet wijst op enigerlei spanning”. (Reuter, AFP)