Oppositie Servië wil alternatieve regering

BELGRADO, 30 NOV. Oppositieleiders in Servië hebben gisteren besloten een schaduwregering te vormen, en alternatieve gemeenteraden in steden waar zij de lokale verkiezingen hadden gewonnen.

In Belgrado werd ook gisteren, voor de twaalfde opeenvolgende dag, massaal geprotesteerd tegen de regering van president Milosevic, die vorige week de uitslagen van lokale verkiezingen schrapte in plaatsen waar de oppositie had gewonnen.

Hoewel vrijdag in Servië het ontstaan van de communistische federatie in 1943 werd herdacht, verzamelden zich opnieuw naar schatting 100.000 mensen in de straten van Belgrado. Studenten van de universiteit in Belgrado eisten het vertrek van een faculteitsbestuurder, die op de door de regering gecontroleerde staatstelevisie had ontkend dat er studentenprotesten waren. Serviërs buiten Belgrado zijn nauwelijks op de hoogte van de protesten in de hoofdstad.

Milosevic heeft tot nu toe niet op de demonstraties gereageerd. Soortgelijke protesten in 1991 en 1993 werden hardhandig de kop in gedrukt. Volgens de oppositie gaat de president er kennelijk van uit dat de demonstraties vanzelf over zullen gaan. Vrijdag had Milosevic een ontmoeting met een delegatie van communisten uit een Chinese provincie. Volgens een verklaring na afloop was er sprake van “groot wederzijds begrip”. De oppositie zag dat als een teken dat Milosevic opschuift in de richting het communisme, dat hij in 1991 achter zich liet door zijn partij om te dopen in een socialistische partij.

In een reactie op de onrust in Servië, verklaarde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gisteren “zeer bezorgd te zijn over de tekortkomingen, onregelmatigheden en wetsovertreding” bij de verkiezingen. Voorzitter Flavio Cotti, de Zwitserse minisiter van Buitenlandse Zaken, vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar het verloop van de verkiezingen. (AP, Reuter)