Nieuwe migraine-pil wordt ook vergoed

ROTTERDAM, 30 NOV. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft besloten per 1 december een nieuw middel tegen migraine, Migrafin, in aanmerking te laten komen voor vergoeding, omdat het vele malen goedkoper is dan Imigran, dat al langer op de markt is. In september bepaalde de rechter in Den Haag dat verzekerden die Imigran-tabletten van het Britse bedrijf Glaxo Wellcome gebruiken deze medicijnen volledig door de zorgverzekeraar vergoed dienen te krijgen. Bovendien moest de vergoeding voor Imigran-injecties gewaarborgd blijven.

In eerste instantie had de minister toelating van Migrafin van het Franse bedrijf Lorex Synthélabo tot de zogeheten lijst 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssys- teem geweigerd. Die lijst is sinds juli 1993 gesloten 'om redenen van doelmatigheid'. Alleen middelen tegen ziekten waarvoor nog geen preparaat beschikbaar is, kunnen op die lijst worden geplaatst en dus worden vergoed. De associatie van innoverende farmaceutische bedrijven (Nefarma) heeft onlangs aandacht gevraagd voor 35 nieuwe geneesmiddelen die voor de Nederlandse patiënt feitelijk onbereikbaar zijn.

Dat Migrafin nu wel wordt vergoed, houdt verband met de kosten ervan. De kosten van behandeling van een acute migraine-aanval met Migrafin bedragen 3,58 gulden, met Imigran-tabletten 21,35 gulden. Injecties zijn nog duurder.