Kleine correctie van AEX-index zette niet door; Belegger in de ban van Beter Bed

AMSTERDAM, 30 NOV. Nog niet zo lang geleden had een fabrikant van bedden en matrassen bij beleggers weinig opwindende gedachten verwekt. Heel anders ligt dat dezer dagen met de beursintroductie van Beter Bed, waarvoor de inschrijving dagen eerder is gesloten wegens de overweldigende belangstelling voor de aandelen. Is Beter Bed een opwindend beddenbedrijf? Of zijn de beleggers opgewonden? Het eerste, zegt Beter Bed. Het laatste, zegt ABN Amro Rothschild die Beter Bed maandag naar de beurs brengt.

Het ziet er naar uit dat de bank gelijk heeft. Aandelen zijn ook 'hot' bij particuliere beleggers, die het gevoel hebben gekregen iets te missen. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs gaan al zo lang omhoog, dat sommige partijen beginnen te hopen op een klein krachje. Eentje van enkele procenten, om de lucht te persen uit de koersen.

Woensdag leek het moment van 'correctie' gekomen en daalden de AEX-index met een punt op tien tot 618 punten. Donderdag was het leed al weer geleden en sloot de koers op 624 punten om vrijdag door te stoten naar de 631 punten. Alweer een record, geheel volgens het patroon van de laatste weken, maanden, en jaar, want wie herinnert zich nog dat de AEX op 31 december 1995 een fantastisch beursjaar afsloot op 485 punten?

De aanjager van de koersen was opnieuw de lage rente, die deze week op een peil van 5,61 procent het bijna drie jaar oude all time low op 5,51 procent benaderde. De dollar, de munt waarin veel Nederlandse ondernemingen een groot deel van de winst ontvangen, was sterk op 1,72 gulden. De economische groei in het derde kwartaal is met 3 procent veel beter dan in de buurlanden, die afgezien van Groot-Brittannië behoorlijk kwakkelen.

Nedlloyd presenteerde aardige cijfers en Philips vergastte zijn grootste beleggers op een dag Eindhoven, maar voor de koersen maakte dat niet veel uit. Heel goed waren de cijfers van bankverzekeraar Fortis, die ondanks een zwakker derde kwartaal de winstprognose opschroefde. Het aandeel sloot de week op 57,50 gulden, 2,40 gulden hoger dan voor de cijfers. Ahold toonde een forse winstgroei, daalde desondanks even door twijfels over de mogelijke winstverwatering na de overname van Stop & Shop, maar ging daarna weer omhoog.

Voor de komende tijd zijn er zoals dat heet weinig 'ideeën', die een verdere koersstijging doen verwachten - voor zover beleggers die nodig hebben. De vraag is of de grote beleggers in bijvoorbeeld de VS hun geld niet weghalen uit Amsterdam en investeren op de beurzen in andere Europese landen, wanneer de economieën daar aantrekken en die van Nederland bijhalen. Mocht dat gebeuren, dan is Beter Bed al lang genoteerd.

    • Karel Berkhout