Jos Verstappen naar Britse renstal Tyrrell

ROTTERDAM, 30 NOV. Formule I-coureur Jos Verstappen rijdt volgend seizoen voor de Britse renstal Tyrrell. De 24-jarige Limburger tekende gistermiddag een contract voor een jaar. De afgelopen twee seizoenen kwam Verstappen uit voor het team van Arrows.

Bij Tyrrell is de Fin Mika Salo zijn nieuwe ploeggenoot. Teambaas Ken Tyrrell maakte voorts bekend dat de Japanner Toranosuke Takagi voor volgend seizoen is aangetrokken als testrijder. Verstappen neemt de plaats in van de Japanner Ukyo Katayama.

Ondanks aanbiedingen van Sauber en Jordan koos Verstappen voor Tyrrell. “Tyrrell heeft veel mogelijkheden. Bovendien kan ik daar mijn ervaringen met de Ford V8-motoren overbrengen. Het is een krachtige en betrouwbare motor”, aldus Verstappen. De autocoureur had al in december 1992 voor het eerst contact Ken Tyrrell. “Bij de uitreiking van de Driver of the Year Award beloofde hij me toen al dat ik in zijn Formule-I-wagen mocht rijden als ik het Duitse Formule-3 kampioenschap zou winnen. Dat is gelukt en nu heb ik ook nog een contract gekregen bij een compact en effiënt team met een kundige technische staf.”

Verstappen begint in januari met het testen van de auto op Silverstone, Barcelona en Estoril. Teambaas Tyrrell toonde zich verheugd over de komst van de Nederlander. “Met Jos in onze gelederen is het plaatje van het team compleet. We hebben twee goede rijders en een testrijder.”

Verstappen maakte in 1994 bij Benetton-Ford zijn debuut in de Formule I, als teamgenoot van wereldkampioen Michael Schumacher. Zijn eerste race reed hij in Brazilië. Daarna verkaste hij naar Simtek-Ford. Het werd een rampseizoen. Verstappen reed slechts vijf wedstrijden. Daarna was het team failliet.

Arrows kwam als een opluchting. Tot de komst van Tom Walkinshaw had Arrows echter nauwelijks geld om te testen. De Footwork-Hart bleek mechanisch bijna niet in staat een race te beëindigen. Bovendien maakte Verstappen enkele uitglijders. Hij gaf later toe dat hij twee keer uitviel door stuurfouten. In de zomer kreeg hij van Walkinshaw een aanbieding voor een nieuw contract. Verstappen wees het aanbod van de hand.