Hoger beroep Erdemovic

DEN HAAG, 30 NOV. De advocaat van de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic tekent beroep aan tegen diens veroordeling gisteren tot tien jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de moord op honderden Bosnische moslims vorig jaar juli, na de val van de VN-enclave Srebrenica. De strafkamer van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië zal het beroep behandelen.

Erdemovic bekende vorig jaar zeker 70 Bosnische moslims te hebben doodgeschoten bij massa-executies na de val van Srebrenica, onder druk van Bosnische Serviërs. De aanklager gaf de rechters het advies Erdemovic een geringe straf op te leggen, omdat hij zulke waardevolle informatie had geleverd over de moorden. Het advies was een gevangenisstraf van tien jaar. De rechters volgden dit advies, hoewel een lagere straf was verwacht. De advocaat vroeg vrijspraak, omdat Erdemovic onder dwang had gehandeld. Het tribunaal zal naar verwachting in hoger beroep begin volgend jaar een uitspraak doen. (AFP, AP)