Hoe wekt Europa zijn elektriciteit op

Infographic: Nederland produceert 95 procent van zijn elektriciteit met kolen-, aardolie- en aardgasgestookte centrales. Vijf procent wordt opgewekt via kernenergie. Frankrijk daarentegen haalt driekwart van zijn elektriciteit uit kernenergie, het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart, Duitsland bijna 30 procent en België ruim 50 procent. Zweden, met 46,5 procent kernenergie, wil in 2010 de nucleaire industrie afgebouwd hebben.

Duurzame energie heeft in Nederland een aandeel van 1 procent in de totale energievoorziening. De Nederlandse regering wil dat aandeel sterk laten groeien: tot 10 procent in het jaar 2020. De Europese doelstelling is gesteld op een aandeel van 12 procent in het jaar 2010. Oostenrijk is met zijn vele waterkrachtcentrales voorloper op het gebied van duurzame energie, daarna volgt Zweden.

Volgens het Elektriciteitsplan 1997-2006 van de Samenwerkende Elektriciteits Produktiebedrijven (SEP) zal het overschot aan produktievermogen in Nederland oplopen tot 1.800 megawatt in 1999, het vermogen van 3 à 4 grote centrales. In 1995 importeerde Nederland 17 procent van zijn elektriciteit, voornamelijk uit Frankrijk en Duitsland.

    • Marco van Baardwijk