EBBA'S GEHAKTBROOD

Dit Zweedse gehaktbrood is aan de buitenkant zo rood als een kroot. Niet zo verwonderlijk, want er wordt een flinke hoeveelheid gekookte bietjes door het rauwe gehakt gemengd, waardoor het vlees een heerlijke zachte smaak krijgt.

Ebba doet alle ingrediënten bij elkaar in een foodprocessor en drukt met gehaaste hand de pulsknop even in zodat de bietjes wel vermalen worden, maar het gehaktmengsel toch een vrij rulle structuur behoudt. Grote stappen snel thuis, zo kookt zij graag. Toen ik haar een stukje van het Zweedse gehaktbroodje liet proeven dat ik had bereid volgens haar eigen recept, was ze verwonderd over de fijne structuur van het vlees. Blijkbaar houd ik veel te lang de vinger op de pulsknop. Hoe het ook zij, Ebba's gehaktbrood is vanwege zijn roodgekleurde jasje wellicht aardig voor een groot gezelschap op Sinterklaasavond. Voor 8 personen:

900 gram gekookte bietjes

8 bruine boterhammen, korst verwijderd

500 gram rundergehakt

500 gram varkens- of kalfsgehakt

3-4 eieren

8 eetlepels room

240 gram fijngesneden ui

zout en versgemalen peper

Wrijf het velletje van de bietjes af en snijd de knollen in dikke plakken. Verkruimel het brood. Doe bieten, brood, beide soorten gehakt, eieren en room in een foodprocessor en maal alles (desnoods in gedeelten) tot een smeuïg mengsel. Doe het gehaktmengsel over in een kom, meng er de ui door en breng het aangemaakte gehakt op smaak met zout en peper. Schep het vrij vochtige gehaktmengsel over op een dun met boter ingesmeerde bakplaat (of gebruik een pizzaplaat met anti-aanbaklaag en laat de boter achterwege) en vorm er met beide handen een brood van. Bak het gehaktbrood 60 minuten in een voorverwarmde (200 ß8C) oven. Ebba serveert gebakken aardappeltjes bij haar gehaktbrood. Koud gegeten vind ik haar Zweedse gehaktbrood bijna nog lekkerder, temeer daar het dan in mooie dunne plakjes kan worden gesneden en met bietensalade worden gegarneerd.

    • Florine Boucher