Aruba zal zakenlui uitleveren

ORANJESTAD, 30 NOV. Aruba zal januari volgend jaar drie zakenlieden die worden verdacht van het witwassen van drugsgeld uitleveren aan de Verenigde Staten. Twee van hen zijn leden van de grootste zakenfamilie van Aruba, de Mansurs, die de partij van premier H. Eman in de laatste verkiezingscampagne met een kleine 125.000 gulden steunde.

De uitlevering wordt per 17 januari mogelijk als het nieuwe Wetboek van Strafvordering van kracht wordt, zo is door bronnen bij het Arubaanse openbaar ministerie bevestigd. Daarin is een artikel opgenomen dat de uitlevering van Arubaanse ingezetenen aan de VS ongeclausuleerd mogelijk maakt.

De Amerikaanse justitie maakt al enkele jaren jacht op de drie zakenlieden, maar deed tot nu toe geen uitleveringsverzoek omdat de geldende 'landsverordening' te veel juridische gaten zou bevatten. Zo vocht een van relatief kleine witwas-activiteiten verdachte Arubaan begin deze maand met succes zijn uitlevering aan de VS aan bij het Arubaanse Hof van Justitie.

Als gevolg daarvan bracht een Amerikaanse delegatie twee weken geleden een bezoek aan Aruba. Toen is afgesproken dat de Amerikanen wachten met het uitleveringsverzoek totdat het nieuwe Wetboek van Strafvordering van kracht wordt. De Arubaanse regering heeft beloofd zich niet langer te verzetten tegen een uitlevering, zo wordt in regeringskringen bevestigd. Eerder leidde de mogelijke uitlevering van de Mansurs tot grote spanningen tussen de Arubaanse procureur-generaal J. Zwinkels en minister van Justitie W. Vos.

Pag.3: 'Witwassen mocht'

Zwinkels verweet Vos dat hij de voorbereidingen van een eventuele uitlevering traineerde, wat een van de redenen was voor het onderzoek van de commissie-De Ruiter. Naar aanleiding van dat rapport kwam het Arubaanse kabinet gisteren in Den Haag een versterking van de rechtshandhaving op het eiland overeen.

De twee Mansurs worden ervan verdacht via Aruba op grote schaal drugsgeld te hebben witgewassen voor een Colombiaans cocaïnekartel, zo blijkt uit een proces-verbaal dat de Amerikaanse officier van justitie Gil op 8 oktober 1994 heeft opgesteld. J.M. Mansur, het hoofd van het bedrijvenimperium waarvoor de twee verdachte Mansurs werken, noemt de verdenkingen in een gesprek met deze krant “opklopperij”. “Om te beginnen zijn de feiten gebeurd op een moment dat witwassen op Aruba niet verboden was. Ten tweede ontkennen mijn neefjes”, aldus Mansur.

Procureur-generaal Zwinkels, die geen commentaar op de uitleveringszaak wil geven, reageerde gisteren tevreden op het in Den Haag bereikte akkoord. “Ik ben blij dat nu alle partijen erkennen dat het de afgelopen jaren wezenlijk mis was met de rechtshandhaving op Aruba”, aldus Zwinkels. Hij noemt de afspraken over een versterkte aanpak van de zware misdaad “goed” maar wijst erop dat “op strikte naleving moet worden toegezien”.

Zijn vertrek als PG, dat gisteren ook werd overeengekomen, noemt hij “niet verrassend”. Volgens Zwinkels was de vertrouwenscrisis tussen het kabinet en hem niet meer te herstellen. “Ik ben natuurlijk onjuist behandeld. Maar met de maatregelen die nu zijn genomen kan ik het eiland met opgeheven hoofd verlaten. Ik wens mijn opvolger wijsheid en sterkte toe”, aldus Zwinkels.

    • Tom-Jan Meeus