Zuurkool op de fiets

Schaatsen. Misschien duurt het niet lang meer of je kunt weer op het ijs. Een enkele keer val je, dan sta je weer op. Als je moe wordt of het koud krijgt neem je een kop warme chocolademelk met een gevulde koek. Er is ook wel eens erwtensoep te koop.

Wat bij ons schaatsen is, is bij de Belgen fietsen. Ze kunnen het heel goed en er zijn veel wedstrijden. Gewoon in de straten van gewone dorpen en steden.

Dan kan het wel eens net zo koud zijn als op het ijs. Vooral wanneer je zelf niet op de fiets zit maar als toeschouwer aan de kant staat. Nergens warme chocolade of erwtensoep te koop. Wel zuurkoolbroodjes.

Heel verstandig van de Belgen, want zuurkool zit vol vitaminen. Die geven je energie. Je ogen blijven er goed van open staan en je tanden vallen er niet van uit.

Op de zuurkool ligt een knakworst, vol met vet om je warm te houden. Daarop een lepel mosterd, het juiste middel om je bloed sneller te laten stromen.

Je hebt er eigenlijk helemaal geen recept voor nodig. Zorg er alleen wel voor dat het broodje vers is, de zuurkool warm en de worst ook. Dat is wel zo lekker. En controleer van te voren ook even wetenschappelijk met je tanden of de worst op de juiste wijze 'knak!' zegt, zoals dat hoort.

    • Philip Mechanicus