Winnaars lampionnenwedstrijd

Veel kinderen maken voor Sint Maarten (11 november) nog hun eigen lampion. Dat bleek wel uit de tientallen foto's die kinderen van hun zelfgemaakte lampion stuurden aan de Kinderpagina, om mee te doen aan de mooiste zelfgemaakte-lampionnen wedstrijd.

Er waren opvallend veel uitgeholde en mooi bewerkte pompoenen bij, en ook koolrapen, zoals de raap die Debora Berghuis (11 jaar) uit Zoetermeer in een verlicht huisje veranderde. Het uithollen van zo'n raap noemen ze bij Debora 'knollen hollen'. Ze schrijft dat ze niet wist dat uitgeholde suikerbieten ook als lampion konden dienen. Er zijn ook maar weinig uitgeholde bieten ingestuurd. Toch vonden wij die de mooiste, ondanks de prachtige raap- en pompoenlampionnen die we per foto te zien kregen van Tobias Jiran (5) uit Tilburg, Dorien Boer (11) uit Assen, Sebastiaan en Jeroen Content (7 en 9) uit Harderwijk, Patra en Kaya Bouma (6 en 9) uit Alkmaar en Lisa (4), Kai (6) en Yuri (8) Gotoh uit Amsterdam. Twee inzendingen vielen extra op, en dat zijn de bietenlampions gemaakt door Marieke Debets (9) uit Utrecht en Reinout van Koert (11) uit Grootebroek. Marieke maakte twee lampionnen, die, en dat is bijzonder, mooi kleurig beschilderd zijn. En Reinout deed iets bijzonders met het worteluiteinde van de suikerbiet: die maakte hij met een ijzerdraadje vast als neus op zijn lampiongezicht. Deze twee zijn de winnaars van de Kinderpagina Lampionwedstrijd.

    • Paul Steenhuis