Westen boycot leider van Wit-Rusland

MINSK, 29 NOV. Alle Westerse landen hebben gisteren in de Witrussische hoofdstad Minsk de plechtige ondertekening van de nieuwe grondwet door president Loekasjenko geboycot. Rusland liet zich bij de plechtigheid wel vertegenwoordigen.

De nieuwe grondwet, die president Loekasjenko dictatoriale bevoegdheden geeft, is zondag na een volgens waarnemers zeer dubieus referendum goedgekeurd. Op basis van het referendum verzamelde Loekasjenko vervolgens zijn eigen aanhang in het parlement om zich heen en bestempelde hen tot het 'nieuwe parlement' van Wit-Rusland. De leden van het oude parlement die niet naar hem overliepen werd de toegang tot het parlementsgebouw door de politie ontzegd. Ze mochten gisteren alleen even naar binnen om hun persoonlijke bezittingen weg te halen.

Loekasjenko tekende gisteren in Minsk de nieuwe grondwet. Hij bestempelde zijn critici in het oude parlement daarbij als “politieke avonturiers en verraders”.

Alle Westerse landen boycotten de ondertekening van de nieuwe grondwet, dit in tegenstelling tot Rusland, dat niet alleen diplomaten naar de plechtigheid stuurde, maar ook een regeringsdelegatie. In Moskou is het referendum in het buurland eerder deze week bestempeld als “normaal”. Dat leverde Moskou gisteren kritiek op van een van de critici van Loekasjenko. Viktor Gontsjar, die vlak voor het referendum door Loekasjenko als voorzitter van de Nationale Kiescommissie werd ontslagen toen hij wees op Loekasjenko's schendingen van de grondwet, zei gisteren dat “Wit-Rusland een lesje democratie Russische stijl heeft gehad”. “Rusland heeft het denkbeeld van de parlementaire democratie verraden en krijgt [in Wit-Rusland] een totalitaire republiek als partner”, aldus Gontsjar.

De Raad van Europa heeft gisteren na bestudering van de nieuwe Witrussische grondwet geconcludeerd dat het document onaanvaardbaar is, omdat het niet voldoet aan de minimumcriteria op het gebied van de rechten van de mens. Leni Fischer, de voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, zei gisteren dat de nieuwe grondwet bovendien “illegaal” is omdat het ondemocratische referendum van zondag het document “elke legitimiteit ontneemt”. “President Loekasjenko verwijdert zijn land uit de familie van democratische naties in Europa”, aldus Fischer. Zij zei eerder dat de parlementaire assemblee van de Raad van Europa geen betrekkingen kan aanknopen met het door Loekasjenko aangewezen parlement. (Reuter, AFP)