Waigel wijst Franse kritiek op Duits valutabeleid af

BONN/PARIJS, 29 NOV. Economische groei en werkgelegenheid kunnen niet worden bereikt door wisselkoerspolitiek. Dit heeft de Duitse minister van Financiën Waigel vanmorgen gezegd.

Zijn opmerkingen komen na toenemende Franse onrust over de koers van de franc en het Duitse monetaire beleid. Gisteren riep een directielid van de Franse centrale bank, Jean-Pierre Gérard, Duitsland op overleg te voeren over de “dramatische onderwaardering” van de dollar. Hij stelt dat de koersverhouding tussen de Franse franc en de mark geen probleem geeft, maar dat het Duitse onbegrip voor de lage dollarkoers wellicht een aanpassing van de koersverhouding tussen franc en mark nodig maakt. Gérard doet zijn oproep via een gisteren gepubliceerd interview met de Franse krant Le Monde. Hij dringt aan op een “openhartig” overleg.

De Franse oud-president Giscard D'Estaing zei vorige week woensdag dat een lagere koers van de franc tegenover de dollar nodig was om de economie te stimuleren, en dat dit desnoods moest gebeuren door een lagere koers van de franc tegenover de mark.

De Franse premier Juppé en de Duitse bondskanselier Kohl gaven daarop na telefonisch overleg een gezamenlijke verklaring uit waarin stond dat de koersverhouding tussen franc en mark spoort met de fundamentele economische situatie in de twee landen.

De Franse minister van Buitenlandse zaken De Charette deed gisteren indirect een beroep op Kohl om te overleggen. “Valutazaken zijn te belangrijk om te worden overgelaten aan de centrale banken”, zei De Charette in Nantes. “Regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.” Maar minister van Financiën Arthuis waarschuwde van zijn kant dat een zwakkere franc betekent dat de Fransen straks minder euro's, de nieuwe Europese munt, zullen krijgen voor hun francs. Dat zal de euro er niet populairder op maken bij het Franse publiek, aldus Arthuis.

Hoewel op de valutamarkt er niet van wordt uitgegaan dat Frankrijk de politiek van de sterke franc opgeeft - centraal bankier Gérard behoort tot een minderheid in het bestuur van de Banque de France - zakte de Franse munt naar 33,03 gulden per 100. Dat is de laagste koers in twee maanden.