Turner Prize voor Douglas Gordon

LONDEN, 29 NOV. De Schotse film- en video-manipulator Douglas Gordon (30) heeft gisteravond de Turner Prize gewonnen, de belangrijkste Britse onderscheiding voor eigentijdse kunstenaars van onder de vijftig. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 20.000 pond (57.000 gulden). De drie andere genomineerden waren de schilder Gary Hume, de conceptueel kunstenaar Simon Patterson en de fotograaf Craigie Horsfield.

De jury prees het werk van Gordon om zijn “breed gebruik van media” en om zijn “psychologische discipline en morele ambivalentie”. De winnaar zei na afloop dat hij zich voelde als een popmuzikant die op een of ander platengala een onooglijk beeldje in de handen gedrukt heeft gekregen. “Volgend jaar ben ik misschien wel nergens meer.” Gordon trok voor het eerst drie jaar geleden internationaal de aandacht met 24-Hour Psycho, zijn vertraagde versie van de Hitchcock-film.

De toekenning van de Turner Prize is traditioneel een bron van rellen. Vorig jaar zorgde de nominatie van de uiteindelijke winnaar Damien Hirst met zijn in stukken gesneden koe en kalf op sterk water voor deining. Dit keer klaagden critici alleen omdat er geen vrouw tot de laatste vier was doorgedrongen. The Daily Telegraph roemde de “sterkste voordracht in jaren”. The Evening Standard schreef over “de saaiste, minst uitdagende” nominaties in de historie van de Turner Prize.