Tribunaal veroordeelt Erdemovic tot 10 jaar

DEN HAAG, 29 NOV. De Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic is vanmorgen door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië veroordeeld tot 10 jaar gevangenis voor zijn betrokkenheid bij de massamoord op Bosnische moslims vorig jaar juli, na de val van de VN-enclave Srebrenica. Het is de eerste uitspraak van het tribunaal, dat drie jaar geleden werd ingesteld.

Tegen Erdemovic is geen proces gevoerd. Hij werd in maart van dit jaar in Joegoslavië (Servië en Montenegro) gearresteerd nadat hij had bekend - onder meer tegenover de Franse krant Le Figaro - zeker zeventig Bosnische moslims te hebben gedood als lid van een executiepeloton van het Bosnisch Servische leger. Erdemovic verklaarde tot de moord te zijn gedwongen door de Bosnische Serviërs. In de loop van dit jaar werd Erdemovic op verzoek van het tribunaal naar Den Haag overgebracht.

De verklaringen van Erdemovic waren van groot belang voor de aanklager, die de Bosnische Kroaat in eerste instantie zag als getuige in de aanklachten tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en oud-legerleider Ratko Mladic. Erdemovic werd in mei van dit jaar alsnog aangeklaagd omdat de moorden die hij heeft begaan volgens het tribunaal niet ongestraft mogen blijven. De rechter zei dat bij de vaststelling van de straf de jeugdige leeftijd van Erdemovic een rol heeft gespeeld, evenals het feit dat hij berouw heeft getoond en dat hij heeft meegewerkt met de aanklager bij het vergaren van bewijsmateriaal van de moorden na de val Srebrenica.

In februari of maart van het volgend jaar zal het tribunaal uitspraak doen in het proces tegen de Bosnische Serviër Dusko tadic.