Thomas doet mee in Heerenveen

Niet bekend

Falko Zandstra mag dit weekeinde in Heerenveen worden begeleid door zijn privé-trainer Sjoerd de Boer. Zandstra rijdt morgen de 1.500 meter. Zandstra, dit seizoen door de schaatsbond uit de kernploeg gezet, presenteerde woensdag zijn eigen Unit 4-team. Hij wilde niet meer samenwerken met bondscoach Henk Gemser.

Gisteren kwam de KNSB tijdens een gesprek in Heerenveen tot overeenstemming met het team-Zandstra. De Boer mag de schaatser coachen, was het voorstel van de schaatsbond. De Boer en Zandstra zullen zich wel in bondskleding, met reclame voor de KNSB-sponsors, in het Thialf-ijsstadion moeten begeven. “De overeenkomst is gebaseerd op de intentie van de KNSB om het sportieve element te laten prevaleren”, aldus een communiqué van de schaatsbond. “Er is geen onderhandeling geweest, wij deden een voorstel, de partij Zandstra kon zich daarin vinden”, aldus Ab Krook van de KNSB.

Zandstra reageerde opgetogen op het resultaat van de bespreking. “Heel erg blij” was Zandstra. Zijn terugkeer in wereldbekerwedstrijden is vooralsnog eenmalig. Het afgelopen weekeinde was hij in Berlijn gepasseerd ten faveure van Gianni Romme, in het derde wereldbeker-weekeinde (medio december in Hamar) worden alleen de vijf en tien kilometer verreden. Zandstra en De Boer vertrekken maandag voor een trainingskamp van tien dagen naar de Italiaanse stad Collalbo.

Volgende week praat de KNSB opnieuw met Zandstra, dan over de financiële aspecten van zijn keuze voor een eigen team. “Mijn vader zal wachten op een telefoontje van de bond”, zei Zandstra gisteren. De KNSB bepaalde eerder dat Zandstra ook als niet-kernploeglid een financiële vergoeding behoudt tot en met de Nederlandse kampioenschappen op 21 en 22 december in Assen. Daar kan Zand-stra zich kwalificeren voor de EK allround, in januari in Heerenveen. Zandstra krijgt ook steun van het gewest Friesland. (ANP)