Stilte over opvolging coach volleybalteam

APELDOORN, 29 NOV. Als Toon Gerbrands zijn betoog over de kracht van het Russische volleybal heeft beëindigd, volgt een langdurige stilte. Twee dingen, had de trainer-coach van Piet Zoomers/Dynamo de verzamelde pers vooraf beloofd. Geduldig wachten de verslaggevers op de dingen die komen gaan in de nauw bemeten bestuurskamer van de volleybalclub uit Apeldoorn.

Maken Toon Gerbrands en technisch directeur Paul van Sliedrecht van Dynamo bekend dat zij Joop Alberda zullen opvolgen als bondscoach van de Nederlandse mannenploeg? Gerbrands schudt het hoofd. Nee, hij moet zijn gehoor teleurstellen. Voorlopig is dat niet het geval. Geruchten zijn het en daar kan een mens weinig mee. Gerbrands: “Mijn plakboek wordt almaar dikker en dikker, maar ik heb nog geen enkel contact gehad met wie of wat dan ook over dit onderwerp.”

Het vragenuurtje was bedoeld als een vooruitblik op de confrontatie met CSKA Moskou, morgen tegenstander van de ploeg uit Apeldoorn in de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Maar of ze wilden of niet, Gerbrands en Van Sliedrecht ontkwamen gisteravond niet aan de vraag of zij inmiddels benaderd waren voor de vacature bij de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo).

Zondag liet de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) - het topsportbedrijf van de NeVoBo dat belast is met de opvolging van Alberda - weten de voorkeur te geven aan een tweemanschap, afkomstig uit Nederland. Nog deze week zou TVN de onderhandelingen beginnen met het beoogde tweetal, vertelde voorzitter Paul Schaling op de slotdag van het World Super Challenge-toernooi in Japan.

Namen noemde Schaling niet, maar voor de goede verstaander was het duidelijk dat het om Gerbrands en Van Sliedrecht ging. Het Friese duo vult elkaar uitstekend aan, beschikt over de nodige vakkennis en staat in hoog aanzien bij een groot deel van de spelersgroep. Beiden hadden bovendien ooit Jong Oranje onder hun hoede.

Gerbrands, in het dagelijks leven manager bij Rijkswaterstaat, schreef deze zomer op verzoek van de NeVoBo een technisch meerjarenplan onder de titel The Road to Sydney. Als coach van Dynamo behaalde hij in de afgelopen zes jaar maar liefst vijf keer de landstitel. Oud-trainer Van Sliedrecht, bouwondernemer in Apeldoorn, behartigt al jaren de zakelijke belangen van spelers als Olof van der Meulen en Bas van de Goor.

TVN-voorzitter Schaling bevestigde noch ontkende de berichten. Met alle gevolgen vandien. Gerbrands werd zondag vanuit Japan gebeld door verschillende journalisten. Teletekst maakte melding van de kandidatuur en Gerbrands kon die maandag geen krant openslaan of hij las hetzelfde. “En waar het vandaan komt, weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet.”

Als Gerbrands zijn zegje heeft gedaan, neemt Van Sliedrecht het woord. Ja, hij heeft inmiddels wel al contact gehad met TVN. Woensdag om precies te zijn. Met voorzitter Schaling, zo onthult hij met een ernstig gezicht. Een informeel gesprek, maar beslist geen onderhoud waar de heren journalisten conclusies aan moeten verbinden.

Van Sliedrecht: “Het ging over volleybal en ja, ik kan moeilijk zeggen dat ik volleybal niet leuk vind.” En dan, met een quasi-serieuze ondertoon om de verwarring nog groter te maken: “Hij vroeg wat ik er van vond en ik heb gezegd dat ik er niks van vond. Dat vind ik nog steeds. Aan die gouden medaille zitten vele haken en ogen. TVN is nu aan zet. Wij niet.”

    • Mark Hoogstad