Sado-masochisme in opkomst op beurs Lifestyle en erotiek; Een bandjir van sex-trivia

UTRECHT, 29 NOV. Een bejaarde man kleedt zich langzaam en houterig uit. Naast hem zit een naakte, 26-jarige vrouw. We zitten op de Erolife-beurs Lifestyle en erotiek in de jaarbeurs van Utrecht en kijken naar een 'geriatrisch avontuurtje' op http//WWW.greysex.com. Vanaf 1 januari 1997 kan op deze site voor tien US dollar per tien minuten worden gekeken naar geslachtsgemeenschap in bijna alle denkbare facetten. Minimumleeftijd van de deelnemers is achttien jaar, het maximum ligt ver voorbij de pensioengerechtigde leeftijd. Over de grenzen bestaat grote overeenstemming. “Die liggen bij sex met kinderen, dieren en dode mensen”, aldus een standhoudster.

Greysex is het geesteskind van 06 sexlijn-pionier M. Buch en een van de nieuwigheden op de beurs Erolife, die dit jaar het eerste lustrum viert. Op greysex.com kan ook een wandeltocht over de Amsterdamse Wallen worden aangeklikt of een bezoek aan een bordeel in de hoofdstad. De site biedt eveneens de zakenman uit New York die in Amsterdam liever niet in slaap valt na het lezen van een goed boek, de mogelijkheid een escort-girl uit te zoeken. Nicky, Carmen en vele anderen tonen hun charmes en vertellen waar ze te bereiken zijn. Maar voor Buch betekent lifestyle en erotiek toch vooral “laten zien dat oma in IJmuiden ook nog gewoon aan de gang is”. Greysex.com noemt hij “één grote peepshow”.

Internet heeft de toekomst, weet P. Hartog van de sexshop-keten Christine le Duc. Hij kent de site van Buch, maar zelf is hij met zijn catalogus nog niet “worldwide” gegaan. Investeren op Internet is immers niet gering. Vooralsnog houden video's, kunstpenissen en lingerie zijn bedrijf draaiende. Dit jaar zijn vooral latex-rokken en -jurkjes in.

P. Verkade van sexwinkel Erotika ziet ook de vraag naar lakkleding toenemen, maar hij wijst vooral op de opkomst van 'lingerie voor stevige dames'. “Ze durfden zich vroeger ook wel uitdagend te kleden, maar toen was er niks. Zo'n grote katoenen onderbroek is natuurlijk ook niet alles.”

Vorig jaar - toen trok de beurs vijftigduizend bezoekers - lag de nadruk bij Erolife vooral op textiel, meent pottenbakker J. Cock. Daarom had hij geen zin zijn erotische baksels te exposeren. Nu is er meer kunst te zien, zegt hij. In zijn kraam staan kopjes met schaamlippen als oortjes (65 gulden), potten hebben kleine fallussen als handvat (120 gulden). Tegenover de pottenbakker zijn schilderijen met naakten te bewonderen, elders worden Japanse, geschilderde varianten op de Kamasutra getoond.

Erolife '96 biedt de bezoeker een bandjir van sex-trivia. Het manlijk lid bijvoorbeeld is er te zien in uitvoeringen van chokolade, marsepein en rubber - uiteraard voor verschillende doeleinden. In suikerwerk en cake zijn bruidstaarten te bestellen in de vorm van vrouwenborsten of -onderlichamen, indien gewenst in de maten van de gelukkige. De vermoeide bezoeker kan zich in een stoel nestelen en de vuistdikke, glossy uitgevoerde Benelux Guide to sexual services doorbladeren om clubs, peepshows of adressen voor 'culinaire erotiek' op te zoeken.

Van de seksuele voorkeuren, menen zowel standhouders als bezoekers, is sado-masochisme in opkomst. Daarom geeft Christine le Duc een 'starterspakket' uit. “Met zweepje en oogkleppen”, zegt Hartog onbewogen. Ook zouden steeds meer heteroseksuelen experimenteren met 'anaal contact', aldus een keurig geklede heer van de NVSH. Hij toont de nieuwe, extra sterke condooms die met glijmiddel in sachet worden geleverd. Hij wijst ook op de pakjes condooms die worden verkocht in feestverpakking met teksten als: 'Afspraakje maken?', 'Ik moest meteen aan jou denken' en 'Wat hadden we nou afgesproken?' “Binnenkort komen we met teksten die verwijzen naar de wintersport.”

Niet iedereen is blij met de erotische beurs. Leden van de geloofsgemeenschap 'Christenen voor de Waarheid' hebben hun bezwaren geuit tegen de Erolife-beurs. Volgens hen kan de manifestatie ertoe leiden dat Utrecht straks met nog meer serieverkrachters te maken krijgt. Buch behoort wellicht tot de weinigen die tijdens deze beurs niet maar aan één ding denken. “Een rubberen onderbroek, ik moet er niet aan denken. Ik ben veel conservatiever dan de doorsnee bezoeker”, zegt hij. Buch verkneukelt zich nu al bij de gedachte aan de video die hij bij thuiskomst zal opzetten. “Een goede band over formule 1-racen of een documentaire over Senna.” De beurs duurt tot en met zondag.

    • Hans Moll