Roeier Redgrave op jacht naar record

HENLEY ON THAMES, 29 NOV. Roeier Steve Redgrave is weer in een boot gestapt. Hij won deze zomer in Atlanta zijn vierde gouden medaille op vier achtereenvolgende Olympische Spelen. De 34-jarige Engelsman besloot toen te stoppen. “Als iemand me in de buurt van een boot ziet, heeft hij toestemming me neer te schieten”, zei hij in Atlanta.

Gisteren maakte Redgrave op een persconferentie in Londen bekend dat hij over vier jaar in Sydney als eerste Britse atleet een vijfde gouden medaille zal proberen te veroveren. “Mijn honger naar succes is nog niet gestild”, zei Redgrave. “Ik voel mij jong genoeg om door te gaan. Ik denk dat de leeftijd van atleten omhoog gaat omdat sport steeds professioneler wordt, het is een industrie. Als je maar genoeg tijd en energie in de trainingen stopt, is er geen reden waarom je niet aan de top zou kunnen blijven.”

Redgrave grapte dat hij er mogelijk in 2004 nog bij zal zijn. “Ik geloof dat de oudste roeier die goud won 42 jaar oud was, dus ik heb misschien nog wel een paar Olympische Spelen in me”, zei Redgrave.

Zijn zege in Atlanta, met Matthew Pinsent in de twee zonder stuurman, was op de Spelen van 1996 de enige gouden medaille voor Groot-Brittannië. Redgrave en zijn partner kunnen in hun voorbereiding op Sydney rekenen op flinke financiële ondersteuning. Een Engelse verzekeringsmaatschappij (Lombard) heeft voor de komende vier jaar een miljoen pond (2,9 miljoen gulden) beschikbaar gesteld, een ongekend hoog bedrag in de roeisport.

Als Redgrave in Sydney zijn vijfde gouden medaille wint op zijn vijfde Spelen, is hij de tweede atleet die daar in slaagt. De Hongaarse schermer Aladar Gerevitsj bezit het record met zes keer goud op zes opeenvolgende spelen, van 1932 tot 1960. Redgrave, een voormalig stratenmaker, is in Engeland een instituut. Zijn aankondiging was gisteren rechtstreeks te horen op de BBC radio. De reguliere programmering werd er voor onderbroken. Bij zijn middagtraining op de Thames met Pinsent waren honderd verslaggevers en fotografen aanwezig.

Redgrave stapte gisteren voor het eerst sinds de Spelen in Atlanta weer in een boot. Hij roeide een paar keer heen en weer over de Thames in Henley on Thames. “Het is lekker om weer te roeien”, zei Redgrave. “Ik heb het gemist. Vier maanden niet trainen lijkt niet zoveel, maar dat is het wel in een duursport. De komende tijd zal ik hard moeten werken om de schade te herstellen.”

Redgrave won goud in de vier met stuurman in Los Angeles in 1984, in de twee zonder met stuurman Andy Holmes in Seoul in 1988 en met Pinsent in de twee zonder in Barcelona in 1992 en in Atlanta. Redgrave is van plan in Sydney te starten in een vier met Pinsent en twee andere roeiers. (Reuter, AP)