Rococo of Ikea

Over een paar weken is het zover: dan zien de Europese consumenten hoe de euro-bankbiljetten er uit gaan zien waar zij en hun kindskinderen elkaar voortaan mee gaan betalen.

Dat maakt nieuwsgierig. Het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank, heeft tot twee keer toe vijf ontwerpen geselecteerd uit de inzendingen die ontwerpers vanuit de hele EU hebben gedaan rond het thema 'Europese stijlgeschiedenis of een abstract ontwerp'. Aanstaande maandag wordt er bij het EMI verder beslist. Wat wordt het? De ouderwetse bankbiljettenstijl van Zuid-Europa, of een serie Scandinavische modernismen? Rococo of Ikea?

Pas in de loop van de maand hoort het publiek meer over het euro-bankbiljet. Wie weet sieren de regeringsleiders er de topconferentie in Dublin van 13 en 14 december mee op, om de weer oplaaiende EMU-twijfel mee de kop in te drukken. Als de centrale bankiers dat goed vinden, want biljetten zijn hun verantwoordelijkheid en ze willen niet de schijn wekken dat politici er over hebben meebeslist. Hoewel minister Zalm van Financiën er wel van uit gaat dat hij en Wim Kok nog wel iets te zien krijgen. Voor Nederland zonden bankbiljetten-ontwerpers Jaap Drupsteen en 'Ootje' Oxenaar en een ontwerpster van de drukkerij Joh. Enschedé in. Bankpresident Duisenberg, als lid van de EMI-raad betrokken bij de keuze, houdt zijn kaarten tegen de borst. Hij en zijn Europese confrères tasten overigens ook in het duister: de ontwerpen zijn hun tot nu toe anoniem gepresenteerd, om de voorkeur voor een ontwerper uit eigen land te neutraliseren. Geen nood. Duisenberg weet, zo verzekeren ingewijden, een 'Drupsteen' ook anoniem wel te herkennen.

    • Maarten Schinkel