Rentemarkt jaagt Damrak naar ijle hoogte

AMSTERDAM, 26 NOV. Een flinke koerssprong op de obligatiemarkt en de opgewonden stemming rond Philips die vandaag heerst stuwden de koersen op het Damrak vanmorgen over een breed front omhoog naar een nieuw record voor de AEX-index.

AMSTERDAM Beleggers stuwden vanmorgen de koersen op de obligatiemarkt over de gehele linie hoger. Het rendement op de tienjarige toonaangevende staatsobligatie daalde daardoor naar 6,627 procent rond het middaguur. Dat is het laagste rentepeil sinds februari 1994. Omdat ook de dollar zich, met een koers van boven 1,72 gulden goed hield, kon het Damrak op eigen kracht omhoog. Wall Street was gisteren gesloten wegens Thanksgiving, zodat de Amerikaanse aandelenmarkten geen invloed op de Nederlandse uitoefenden.

De AEX-index, die woensdag nog flink daalde na de spurt van het begin van de week, kwam zo weer in record-territorium. Rond het middaguur noteerde de index 628,89 punten. Dat is 4,66 punten hoger dan het slot van gisteren. Vanmorgen bereikte de AEX zelfs even een hoogtepunt van boven de 630 punten.

180 aandelen stegen vanmorgen, tegen 65 dalers en 116 onveranderde aandelen. Maar liefst 33 fondsen bereikten een nieuw record, tegen een dieptepunt voor slechts één fonds: Fokker, waar de curatoren gisteren het licht uitdeden, en nog slechts een klein sprankje hoop lieten gloeien.

Onder de hoofdfondsen waren er vanmorgen maar vier verliezers. Wolters Kluwer moest 4 dubbeltjes terug naar 225,10 gulden, Ahold gaf opnieuw terrein prijs met een 1,20 gulden lagere koers op 106,60 gulden. KPN was 0,30 gulden lager op 64,30 gulden en Bolswessanen ging twee dubbeltjes omlaag naar 31,40 gulden.

De rest van de hoofdfondsen steeg stug door. Met name Philips, dat een speciale aandeelhoudersbijeenkomst van vandaag vooraf liet gaan door een goed getimede beslissing om te saneren bij Sound & Vision en sluiting van de bedrijfs-vliegdienst, steeg met 90 cent door naar 69,50 gulden. Dat is de hoogste koers sinds oktober vorig jaar. Bij de financiële waarden ging ABN Amro met 1,20 gulden omhoog tot 11,40 gulden en wist het niveau rond het maandag bereikte koersrecord van 114 gulden goed vast te houden. ING won zes dubbeltjes op 60,10 gulden, vlak in de buurt van het recordvan 60,30 gulden dat dinsdag werd bereikt. Ook Aegon kwam met een stijging van 1,20 gulden tot 96,70 dichtbij het dinsdag bereikte record van 97 gulden en Fortis Amev evenaarde zijn koersrecord van 57,20 gulden.

Bij de chemiefondsen zette Akzo een nieuwe all time high neer op 229,40 gulden. DSM is daar, ondanks een koerswinst van 1,40 gulden tot 167 gulden nog ver van verwijderd

In tegenstelling tot Wolters Kluwer deden VNU, met een evenaring van zijn record van 28,20 van gisteren, en Elsevier, dat slechts een dubbeltje van het op dinsdag bereikt hoogtepunt van 29,70 gulden is verwijderd, het goed.

Op de lokale markt ging scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord, dit jaar terechtkomend in de rode cijfers, weer terug, nu met 2 gulden naar 42,50 gulden. Ook bouwer Kondor Wessels stond onder druk, evenals Wijers en Van Besouw. Sphinx Gustavsberg perste er een sprintje uit met 0,80 gulden op 21,10 gulden. Woensdag bereikte Sphinx nog een all time low van 19,50 gulden. In een ver verleden noteerde Sphinx nog het driedubbele.

Op de valutamarkt dook de Franse franc voor het eerst sinds september onder de 33 gulden per 100. Reden voor de zwakte van de franc is het groeiende koor van Franse politici en functionarissen dat zich uitspreekt voor een lagere koers van de franc tegenover de Amerikaanse dollar. Als de dollar niet goedschiks, via internationaal overleg in het kader van de zeven grootste industrielanden, kan worden omhooggepraat, dan moet de franc maar in waarde dalen tegenover de Duitse mark, en zo ook tegenover de dollar. Hoewel op de valutamarkt niet wordt aangenomen dat de Franse regering haar beleid van een sterke franc opgeeft, begint langzaam twijfel door te sijpelen. Op de Fransae obligatiemarkt was dat overigens niet te merken. De koersen stegen daar in lijn met de Duitse obligaties.

NEW YORK Wegens een feestdag was Wall Street gisteren gesloten.

TOKIO De beurs van Tokio beleefde een slappe dag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde met 15,18 punten tot 21,020,36. Deed zich een stijging voor, dan kwamen er meteen verkopers in de markt. Meer dan 170 fondsen kwamen op hun laagste peil tot nu toe dit jaar.