Peres draagt leiderschap van Arbeidspartij over

TEL AVIV, 29 NOV. De 73-jarige Shimon Peres heeft zich gisteren neergelegd bij het overdragen van het leiderschap over de Arbeidspartij aan een jongere generatie. Tijdens de bijeenkomst van het centrale comité van de Arbeidspartij, die eerder dit jaar in de oppositie werd gedrongen, werd duidelijk dat voormalig chef-staf Ehud Barak op 3 juni volgend jaar tot de nieuwe leider van deze partij wordt gekozen. Niet alleen opiniepeilingen, maar ook de stemming in de zaal waar de socialisten bijeenkwamen, suggereerden dat Barak de Arbeidspartij zal aanvoeren tijdens de algemene verkiezingen in het jaar 2000.

Peres heeft na een lange politieke carrière, die begon toen hij door David Ben Gurion in de beginjaren van de staat Israel al met belangrijke defensietaken werd belast. De 73-jarige socialist heeft de hoop nog niet opgegeven als de 'leidende' minister van de Arbeidspartij in een regering van nationale eenheid onder Likud-premier Benjamin Netanyahu terug te keren. Peres en Barak bereikten gisteren overeenstemming over een nogal uitzonderlijke constructie die de weg voor Peres openhoudt om in een regering van nationale eenheid een belangrijke rol te spelen in het vredesproces. Volgens deze afspraak heeft Peres tot 15 september volgend jaar het voorrecht om, zelfs indien Barak tot partijleider wordt gekozen, toch als prima donna van de socialisten in een regering van nationale eenheid te gaan zitten.

“Het is niet belangrijk wat er in het jaar 2000 maar in 1997 gebeurt”, hield Peres gisteren het centrale comité van de partij voor. Volgens hem zal het vredesproces met de Palestijnen volgend jaar een zeer kritieke fase doormaken en is daarom deelname van de Arbeidspartij aan een regering van nationale eenheid noodzakelijk om het akkoord van Oslo tussen Israel en de Palestijnen uit te voeren. “Als we in het jaar 2000 niet in een situatie willen komen die ik niet eens durf te omschrijven, moeten we ons tot het uiterste inspannen om de verslechtering van de situatie te voorkomen en in een positie zien te komen dat we de vrede kunnen uitvoeren”, zei hij met de grootste nadruk.

Peres denkt dat de “realiteit” premier Netanyahu zal dwingen zich tot de Arbeidspartij te wenden voor het vormen van een regering van nationale eenheid om de moeilijkheden waarvoor Israel komt te staan, te overwinnen. Niet alleen een impasse in het vredesproces met de Palestijnen maar ernstige economische problemen vallen bij Peres onder de 'realiteit' die premier Netanyahu zal dwingen zo'n regering te vormen.

Enkele kopstukken van Likud zijn reeds nu voor de vorming van een regering van nationale eenheid en dergelijke geluiden worden ook gehoord in de kringen van de sterke Shas-regeringspartij. Netanyahu zelf heeft nog geen enkele indicatie gegeven voor een dergelijke constructie te zijn.

    • Salomon Bouman