Opec houdt plafond olieproduktie gelijk

ROTTERDAM, 29 NOV. Het ministerscomité van Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, heeft gisteren in Wenen besloten het gezamenlijk produktieplafond van de elf lidstaten te handhaven op 25,03 miljoen vaten per dag voor het eerste halfjaar van 1997.

Binnen dat plafond zal er ruimte gemaakt worden voor de export van Irak. Dat land zal vanaf januari op basis van de huidige prijzen weer 700.000 tot 800.000 vaten olie per dag op de internationale markt brengen, in het kader van de 'olie-voor voedsel-ruil' waarover met de Verenigde Naties overeenstemming is bereikt.

De Opec-landen produceren samen in feite bijna 1 miljoen vaten per dag meer dan het plafond van 25,03 miljoen vaten van 159 liter per stuk, maar de vraag op de wereldmarkt is nu door lage voorraden in de Verenigde Staten en West-Europa zo groot dat de olieministers een beperking niet nodig achten. Ze gaan ervan uit dat ook de extra olie uit Irak door de markt zal worden opgenomen. Met hun besluit streven de ministers ook naar een structurele vergroting van het Opec-marktaandeel dat bijna 40 procent bedraagt. Ze lopen volgens marktanalisten wel het risico dat de huidige hoge olieprijzen in het voorjaar, als de vraag daalt, fors zullen dalen.

Ook de produktiequota per land zijn door de olieministers niet gewijzigd. Vorig jaar kreeg Irak al een quotum van 1,2 miljoen vaten per dag, dat het de eerste zes maanden nog niet volledig mag gebruiken. Als het regime in Bagdad volledig aan de eisen van de Verenigde Naties voor vernietiging van alle restanten massa-vernietigingswapens meewerkt, zal de overeenkomst met de VN voor olie-export in de tweede helft van 1997 worden verlengd en eventueel uitgebreid. Van de totale waarde van 2 miljard dollar die Irak volgens het akkoord over het eerste halfjaar mag exporteren, wordt 1,3 miljard dollar besteed aan door de VN te controleren aankopen van voedsel en medicijnen. Turkse en Jordaanse autoriteiten zijn druk in gesprek met Bagdad om een fors deel van die leveranties aan Irak binnen te halen. Turkije zal ook als eerste profiteren van de olie-export, waarvan in het eerste halfjaar het grootste deel getransporteerd zal worden via de pijpleiding door Turkije naar de haven van Ceyhan aan de Middellandse Zee.