Ministers met forse 'studieschulden'

UTRECHT, 29 NOV. Als minister Ritzen (Onderwijs) zou hebben gestudeerd onder het huidige stelsel van studiefinanciering, zou hij voor 38.500 gulden in het krijt staan. Als hij bovendien niet binnen één jaar zijn propaedeuse heeft gehaald, zou die schuld zijn opgelopen tot 46.500 gulden.

De landelijke studentenvakbond LSVb berekende voor het tv-programma Twee Vandaag de mogelijke studieschulden van de negen academisch geschoolde ministers uit het kabinet-Kok.

De bewindslieden Ritzen, Van Mierlo, Pronk, Melkert, Wijers en Voorhoeve deden zeven jaar over hun studie(s) en zouden daarmee de hoogste schuld hebben opgebouwd.

Niet bekend

“Niet realistisch”, reageerde Ritzen gisteren op de berekeningen van de LSVb. “Je kunt het studeren van nu niet vergelijken met dat uit de jaren zestig. De studiefinancieringsfaciliteiten zijn aanmerkelijk uitgebreid en de studieprogramma's waren langer.” De minister beriep zich erop dat hij twee studies heeft gevolgd, economie in Rotterdam en natuurkunde in Delft.

Minister Zalm (Financiën) is de enige bewindsman die binnen de gestelde termijn van vier jaar afstudeerde (3,5 jaar) en heeft dan ook geen schuld. Minister Borst (VWS) haalde haar studie Geneeskunde, waar zes jaar voor staat, in acht jaar en zou daarmee een schuld hebben opgelopen van 11.200 gulden. Haar collega Sorgdrager (Justitie) deed vijf jaar over de rechtenstudie (5.500 gulden studieschuld).