KPN verwerft meerderheid aandelen TNT

ROTTERDAM, 29 NOV. Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft een meerderheid verworven van de gewone aandelen van TNT. KPN verbindt daarom geen voorwaarden meer aan het bod dat begin oktober is uitgebracht op de aandelen van het Australische transportconcern ter waarde van in totaal bijna 2 miljard Australische dollar (2,7 miljard gulden).

KPN maakte vanmorgen bekend dat grootaandeelhouder Bankers Trust van TNT zal ingaan op het KPN-bod van 2,45 Australische dollar per aandeel. Bankers Trust had eerder te kennen gegeven het KPN-bod aan de lage kant te vinden en zijn belang in TNT opgevoerd met 3 procent tot 19,9 procent. Een woordvoerder van KPN sprak vanmorgen van “een doorbraak”. Volgens hem is bij Bankers Trust de overtuiging ontstaan dat KPN de enige bieder zou blijven en “geen cent meer” voor de aandelen zou betalen. KPN had vanmorgen kort voor het middaguur de rechten verworven op 55,9 procent van de gewone aandelen TNT en 40,4 procent van de converteerbare preferente aandelen. “Daarmee hebben we de controle over TNT”, aldus een woorvoeder.

KPN betaalt nu onvoorwaardelijk voor de aandelen die hem zijn aangeboden. Het post- en telecomconcern heeft pas het recht andere aandeelhouders uit te kopen als het ten minste 90 procent van de aandelen TNT in handen heeft. Volgens KPN heeft een rondgang geleerd dat de onzekerheid over de vraag of KPN zou afnemen en betalen voor aandeelhouders een belangrijke blokkade was. “Er is nu één schaap (Bankers Trust, red.) over de dam”, aldus een woordvoeder. “We verwachten dat nu spoedig de een na de ander zal volgen.” Het bod van KPN sluit op 12 december.

Australische beursanalisten vergeleken de terughoudende opstelling die grote TNT-aandeelhouders lang hebben gehandhaafd gisteren met een spelletje. Tegenover het persbureau Reuter verklaarden zij dat het vanaf het begin af aan onwaarschijnlijk was dat een rivaal het genereuze KPN-bod voor TNT zou hebben overtroffen. De dag voordat KPN begin oktober het bod van 2,45 Australische dollar per aandeel aankondigde noteerden stukken TNT op de Australische beurs een koers van 1,63 Australische dollar per aandeel.