Fokker

DE VOLKSKRANT

Het concern [Fokker] had doorgaans goed gevulde orderportefeuilles, maar het uitvoeren van al die opdrachten gebeurde meestal weinig winstgevend.

Voor een normaal bedrijf zou dit spoedige sluiting betekenen. Bij Fokker heeft het langer geduurd. Dat heeft alles te maken met het produkt dat Fokker maakt. De vliegtuigbouw geldt als een hoogwaardige technologische industrie, en het moet een land er veel aan gelegen zijn een dergelijke activiteit binnen de grenzen te hebben en te houden. Diverse kabinetten hebben dat geprobeerd. Ook nu was minister Wijers bereid te betalen, maar pas al er voldoende zekerheid zou bestaan over het voortbestaan van Fokker. Die is er niet en zal er ook niet meer komen. [...]

Het faillissement van Fokker is niet te compenseren. De ondergang van de vliegtuigbouwer slaat een krater in het Nederlandse industriële landschap. Het afketsen van de overname door Samsung is triest voor de werknemers, de leveranciers, de overheid, wetenschappers en de schuldeisers. Maar de Nederlandse economie is hiermee natuurlijk niet verloren. Hoe hoogwaardig een industrie ook mag zijn, zij draagt pas echt bij tot versterking van een economie als zij niet notoir verliesgevend is.