Edberg: 'Amerika steunt Davis Cup niet'

ROTTERDAM, 29 NOV. Stefan Edberg heeft kritiek geleverd op Pete Sampras en Andre Agassi. Hij verwijt de Amerikaanse toptennissers een gebrek aan steun voor het jaarlijkse toernooi om de Davis Cup. Edberg was in zijn carrière altijd beschikbaar voor het Zweedse team, Sampras en Agassi hebben regelmatig afgezegd.

“De Amerikanen hebben de Davis Cup niet ondersteund in de afgelopen jaren”, zei Edberg deze week. Edberg speelt vandaag in Malmö de eerste wedstrijd van de Davis-Cupfinale tegen Frankrijk. De finale is zijn afscheid als tennisser. “De Davis Cup is voor tennis net zo belangrijk als de grand-slamtoernooien. Wij moeten de Davis Cup beschermen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, je speelschema aanpassen. Je mag niet egoïstisch zijn.”

De loting bepaalde gisteren dat Stefan Edberg vandaag de openingswedstrijd speelt tegen Cedric Pioline.

De tweede partij in het enkelspel gaat tussen Thomas Enqvist en Arnaud Boetsch. Morgen spelen Nicklas Kulti en Jonas Bjorkman voor Zweden het dubbelspel tegen het Franse koppel Guy Forget en Guillaume Raoux. Zondag speelt Enqvist tegen Pioline en Edberg tegen Boetsch.

De 30-jarige Edberg hoopt dit weekeinde zijn vijfde Davis Cup te winnen. Zijn eerste zege was in 1984 toen hij met Anders Jarryd het dubbel speelde in de finale tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen verloren dit jaar in de eerste ronde van de wereldgroep van Tsjechië. Sampras, Agassi en Chang deden niet mee. Sampras heeft al aangekondigd dat hij volgend jaar in de eerste ronde niet meedoet in de uitwedstrijd tegen Brazilië.