Directeur van moslim omroep op non-actief

ROTTERDAM, 29 NOV. De directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), A. van Bommel, is door het bestuur met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dit heeft een woordvoerder van het bestuur vanochtend bevestigd.

Het bestuur van de omroep bestaat uit vijf vertegenwoordigers van de Nederlandse Moslim Raad (NMR). Volgens een woordvoerder van deze raad zijn problemen rond Van Bommel van 'technische aard'. “Van Bommel is een man met veel verstand van de islam, maar hij heeft onvoldoende management-kwaliteiten en weet weinig van het medium televisie” aldus S. Abdus Sattar. “De moslimomroep heeft eigenlijk iemand uit het bedrijfsleven nodig.”

De NMO zendt iedere zondag een half uur op Nederland 1 uit en heeft twee uur zendtijd op Radio 5. Met de voorgenomen veranderingen in het publieke bestel in Hilversum vreest de Nederlandse Moslim Raad echter voor het bestaan van deze programma's.

Ideologische verschillen zijn volgens Abdus Sattar van de moslimraad niet de reden voor het plotselinge vertrek van de Haagse imam Van Bommel. Van Bommel raakte vorige week in opspraak na een rede die hij hield voor ruim honderd studenten van de nieuwe Marokkaanse studentenverening Eurabia. Tijdens de lezing, die handelde over de islam en liefde, uitte Van Bommel kritiek op de seksuele moraal in Marokkaanse families. “Nergens staat geschreven dat Marokkaanse jongens in Nederland volop mogen rondneuken om daarna te trouwen met een meisje dat maagd moest blijven.”

Ook haalde Van Bommel de profeet Mohamed aan, die volgens hem niets over het behoud van maagdelijkheid voor het huwelijk heeft gezegd. “De profeet is met negen vrouwen getrouwd, onder wie een weduwe met een stel kinderen.”

De Nederlandse Moslim Omroep verkeert al lange tijd in de problemen. Oorspronkelijk zouden zowel de Nederlandse Moslim Raad als de Islamitische Raad Nederland het bestuur vormen, maar wegens “politieke geschillen” is dit niet gebeurd, aldus Abdus Sattar. De geschillen zouden vooral de invloed van de Marokkaane regering in Nederland betreffen. Van Bommel was niet bereikbaar voor commentaar.