Diplomaten bij WTO bereiken geen akkoord

GENÈVE, 29 NOV. Diplomaten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben vanmorgen hun pogingen opgegeven de slotverklaring van de WTO-ministersconferentie van 9-13 december in Singapore af te ronden.

Na dagen en nachten onderhandelen konden de afgevaardigden het niet eens worden over controversiële 'nieuwe kwesties' als minimale arbeidsnormen, investeringsregels en mededingingsbeleid. Deze kwesties zijn belangrijk voor de rijke landen. Ontwikkelingslanden verzetten zich met name tegen minimale arbeidsnormen. Ook op het gebied van landbouw en het voor ontwikkelingslanden belangrijke punt van textiel kon geen overeenstemming worden bereikt. Dit betekent dat de handelsministers volgende maand in Singapore zelf tot overeenstemming moeten zien te komen. In de verklaring van Singapore zullen beloftes moeten worden gedaan over verdere liberalisering van de wereldhandel. (Reuter)