Beursgang Beter Bed eerder door rush op aandelen

AMSTERDAM, 29 NOV. De beursgang van de beddenfabrikant Beter Bed is vervroegd wegens de overweldigende belangstelling voor de aandelen. Beter Bed en ABN Amro Rothschild, leider van het syndicaat dat de beursintroductie van de onderneming begeleidt, hebben dit gisteren bekendgemaakt.

De inschrijving op de ruim 4 miljoen aandelen, die afgelopen dinsdag werd geopend, is vanmiddag om 12.00 uur gesloten. Volgens het prospectus konden de beleggers oorspronkelijk inschrijven tot volgende week woensdag, maar de bank behield zich wel al het recht voor “de inschrijving eerder te sluiten. De eerste notering van de aandelen is nu naar verwachting op maandagmiddag en niet zoals eerder aangegeven op donderdag.

“De belangstelling voor de aandelen is meer dan voldoende en komt van particulieren en van instituten, uit Nederland en uit het buitenland”, zegt een woordvoerder van ABN Amro: “Het had geen zin om de inschrijving langer open te houden, want dan hadden we alleen nog meer mensen moeten teleurstellen.”

ABN Amro Rothschild schrijft de overweldigende belangstelling toe aan het huidige 'opwaartse klimaat' op de Amsterdamse effectenbeurs. “Er is geen gebrek aan belangstelling voor nieuwe emissies, dat hebben we met recente beursgangen gemerkt”, zegt de woordvoerder, die onder meer refereert aan de succesvolle beursintroductie van de pretfabriek Endemol. Beter Bed is “heel blij” met de grote belangstelling.

Beleggers hebben kunnen inschrijven volgens het book building-systeem, waarbij elke belegger aangeeft hoeveel aandelen tegen welke prijs begeerd worden. Na sluiting van de inschrijving stelt de bank een prijs vast die tussen de 25 en de 28 gulden ligt. Afhankelijk van de uiteindelijke prijs brengen de ruim 4 miljoen aandelen tussen de 100 en 112 miljoen gulden op. Daarvan is ongeveer 10 miljoen gulden (4 miljoen aandelen) nieuw kapitaal en de rest herplaatsing van bestaande belangen. Het leeuwendeel daarvan valt toe aan de oprichters, de broers Mark en Pieter Diks die een belang van 25 procent houden, en de participatiemaatschappijen ABF en Citcorp Capital Investors. De bank heeft ook een green shoe-optie, de mogelijkheid om extra aandelen te herplaatsen, tot een maximum van 15 procent van de aandelen.