Belgrado blijft betogen tegen regime

BELGRADO, 29 NOV. De Servische oppositie heeft gisteren voor de elfde opeenvolgende dag massaal in het centrum van Belgrado betoogd. Bijna honderdduizend mensen gingen de straat op voor een nieuw protest tegen de vervalsing van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

Aan het begin van de demonstratie gingen naar schatting veertigduizend opposanten van de Servische president Slobodan Milosevic de straat op voor een protestbetoging tegen het schrappen van de uitslagen van de lokale verkiezingen in steden waar de oppositie had gewonnen. Maar die menigte zwol later aan tot bijna honderdduizend mensen. De belangrijkste oorzaak was de woede na de bekendmaking, door de regering, van de uitslag van de verkiezingen van woensdag.

Woensdag is in alle wijken en steden in Servië waar de eerdere resultaten door het bewind waren geannuleerd, opnieuw gestemd. De oppositie boycotte die extra verkiezingsronde. Volgens de gisteren bekendgemaakte uitslagen heeft de socialistische partij van president Milosevic een enorme zege behaald. In Belgrado bijvoorbeeld veroverde ze woensdag 23 zetels in de gemeenteraad. Omdat ze in de eerste ronden al 38 zetels had veroverd, krijgt Milosevic met zijn bondgenoten een absolute meerderheid in de raad: 61 van de 110 zetels. In de eerste twee ronden had de oppositie een absolute meerderheid behaald - die ze prompt kwijtraakte toen Milosevic de uitslag ongeldig liet verklaren in de meeste wijken waar de oppositie had gewonnen.

Bij het onafhankelijke blad Blic - een van de weinige bladen in Servië die aandacht besteden aan het dagelijkse massaprotest - is gisteren fel geprotesteerd tegen een bevel van de Oostenrijkse eigenaar van het blad, Peter Kelbel. Kelbel verbood de redactie van het blad nog melding te maken van de protestacties tegen Milosevic en gaf opdracht in plaats van vier nog maar één pagina per dag te besteden aan politiek nieuws.

De journalisten van Blic zijn ervan overtuigd dat Kelbel door het Servische regime onder druk is gezet. Adjunct-hoofdredacteur Cvijetin Milivojevic trad af uit protest tegen de “capitulatie” van de Oostenrijker. Een andere journalist zei dat Kelbel tot dusverre elke dag had geroepen hoe prachtig hij de produktie van Blic vond, maar nu sprak van “een ramp”. “Het is duidelijk dat hij onder druk is gezet en zijn investering wil redden.” Naast Blic verschijnen in Servië zo goed als geen onafhankelijke bladen.

Eerder hebben journalisten van het enige onafhankelijke radiostation in Servië, B-92, geklaagd dat de autoriteiten de uitzendingen storen. B-92 kan vrijwel alleen in Belgrado worden ontvangen, maar de afgelopen dagen was het radiostation op veel plaatsen in de hoofdstad niet te verstaan. (Reuter, AP, AFP)