Baby-gorilla aan de fles

De gorilla-baby die op 16 november in Artis werd geboren, is bij haar moeder weggehaald. Ze kreeg geen drinken meer van haar moeder, en is bijna dood gegaan. Nu ze flesvoeding krijgt gaat het weer goed met Chuma, zoals ze is genoemd. Chuma moet nog wat aansterken, en gaat over drie maanden naar het gorilla-baby-opvangcentrum in de Duitse stad Stuttgart, waar ook de twee vorige jongen van gorilla-moeder Dafina naar toe zijn gebracht.

Het probleem is dat Dafina, zelf in een dierentuin geboren, nooit heeft geleerd hoe ze kinderen moet voeden. Gorilla's moeten dat in het wild van andere, oudere moederdieren in de groep leren. Pogingen van de verzorgers in de Amsterdamse dierentuin om moeder Dafina met films en een mensenmoeder, die haar kindje de borst gaf in het gorilla-hok, te leren hoe ze haar kleintjes moest laten drinken, zijn mislukt. Dafina beschouwde haar kind na verloop van tijd als speelgoed, waarvoor ze niet hoefde te zorgen. Chuma hing slap en uitgedroogd in haar armen. Het aapje is, sinds ze deze week werd verzorgd door mensen in Artis, al weer 80 gram zwaarder geworden. foto wfa