Akkoord over voedselhulp aan O-Zaïre

OTTAWA/GOMA, 29 NOV. De internationale gemeenschap heeft overeenstemming bereikt over humanitaire hulp aan Zaïre. Ambassadeurs van 20 landen die willen deelnemen, komen vandaag in Ottawa bijeen. Dat heeft de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Axworthy, gisteren gezegd.

Veder heeft de Rwandese regering toestemming gegeven voor het openen van een corridor voor hulporganisaties “gedurende tien dagen”. Canada lanceerde deze week het plan een internationaal hoofdkwartier op te zetten in Oeganda. Van daaruit zullen voedseldroppings worden georganiseerd voor de vluchtelingen die in Zaïre zijn achtergebleven. Zaïre heeft zich uitgesproken tegen voedseldroppings, omdat deze niet zonder risico zijn en bovendien vanuit het buurland Oeganda worden uitgevoerd. Zaïre heeft zijn diplomatieke banden met de omliggende landen verbroken. Hulpverleners menen dat voedseldroppings niet voldoende zijn om de nood van de vluchtelingen te lenigen.

Canada stelt 600 man beschikbaar voor de missie, van wie bijna 300 zich al in het gebied bevinden. Drie Canadese Hercules-transportvliegtuigen staan klaar om de voedseldroppings uit te voeren. Senegal heeft een bataljon van 800 manschappen aangeboden. Frankrijk stuurt twee vliegtuigen en 50 militairen, terwijl de Verenigde Staten helpen bij het opzetten van het hoofdkwartier in de Oegandese stad Entebbe.

De Canadese generaal Maurice Baril, die de humanitaire missie moet leiden, wil samenwerken met de Zaïrese rebellen. Dat zei hij gisteren na terugkeer van een bezoek aan de stad Goma, die in handen van de rebellen is. Hij sprak daar met de 'coördinator' van de rebellen, Laurent Kabila. Baril wilde nog niet zeggen welke vorm de samenwerking zou moeten krijgen. De generaal zag praktische bezwaren tegen voedseldroppings. Hij noemde deze vorm van hulp “complex, gevaarlijk en moeilijk”, maar zei niettemin te hopen op toestemming dit “laatste redmiddel” te gebruiken. “Als we ooit een noodsituatie aantreffen, kunnen we zeer snel reageren”, aldus Baril.

De Zaïrese Tutsi-rebellen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de stad Butembo veroverd op het Zaïrese leger. Dat zegt een westerse bron in Goma, die het nieuws door radiocontact met Butembo vernam. Butembo ligt 200 kilometer ten noorden van Goma, bij de Oegandese grens. De rebellen zouden de stad praktisch zonder gevechten hebben ingenomen. “De stad is niet gevallen, maar heeft zich overgegeven”, aldus de bron. (AFP, AP, Reuter)