Zaïre

In het artikel 'De vrije jongens van de guerrilla genieten van de strijd in Zaïre' (NRC HANDELSBLAD, 19 november), wordt Mai Mai onder meer omschreven als water. Na het drinken van dit water zouden de jeugdige strijders onkwetsbaar zijn voor kogels van de vijand. Vermoedelijk is Mai Mai afgeleid van Maji (Swahili voor water).

Het lijkt op een herhaling van de geschiedenis op dit continent. In 1905 was de 'Maji-Maji' opstand van katoenarbeiders werkzaam op de onvruchtbare gronden in het zuidelijk kustgebied van Tanganyika (het huidige Tanzania). Deze opstand werd onder meer veroorzaakt door de bijzonder slechte werkomstandigheden en uitbuiting door de Duitsers. Tijdens deze strijd dronken de opstandelingen het magische 'Maji-Maji' en waren ze getooid met gierststengels en castoroliezaden. Dit war medicine zou sterk genoeg zijn om de kogels uit de wapens van de Duitsers in water te doen veranderen.

Door de strijd, ziekte en vooral door de enorme hongersnood verloren naar schatting ruim 250.000 Tanganyikanen het leven.

    • Drs. J. Koops