Winst VVD en SP bij lokale verkiezingen

DEN HAAG, 28 NOV. Bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen, gisteren in Noord-Brabant en in het Overijsselse Dalfsen, hebben de VVD, de SP en lokale partijen winst geboekt. Het CDA en de PvdA bleven gelijk, D66 verloor. Extreem rechts verdwijnt uit de Brabantse gemeenteraden.

De verkiezingen waren nodig door de samenvoeging van zeventig gemeenten tot 27. Daardoor mochten bijna achthonderdduizend mensen nieuwe gemeentebesturen kiezen. Vertegenwoordigers van de grote partijen gaven gisteravond toe dat als gevolg van de lage opkomst uit de uitslag van de verkiezingen nauwelijks conclusies zijn te trekken voor de landelijke politieke verhoudingen.

De opkomst onder de achthonderdduizend kiezers lag grosso modo tussen de 35 procent (in Tilburg) en 55 procent, met uitschieters naar 71,1 procent (in Alphen-Chaam). Bij de vorige raadsverkiezingen in 1994 lag dat percentage overal tussen de 58 en 72 procent. Voorstanders van spreiding van gemeenteraadsverkiezingen om zo de dominantie van de landelijke politiek tegen te gaan, toonden zich gisteravond teleurgesteld over de lage opkomst. Lokale verkiezingsthema's zoals de gemeentelijke herindeling bleken onder de kiezers nauwelijks te leven.

Het CDA, dat had gehoopt na de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen van 1994 een grote Brabantse come-back te maken, boekte vooral winst in Breda. Daar krijgt de partij er vier zetels (van acht naar twaalf) bij. De gehoopte winst in Tilburg, waar oud-staatssecretaris Brokx burgemeester is, bleef uit. Daar bleef het CDA op tien zetels staan. In Waalwijk verloor de partij aanhang.

Niettemin sprak W. Thuis, voorzitter van de Brabantse Kamerkring van het CDA, vanmorgen van een “opsteker voor het partijkader, omdat we een goede uitgangspositie hebben gehouden om bestuurlijk aanwezig te blijven in Brabant”. Bovendien zijn op enkele plaatsen ouderen en agrariërs, die in 1994 het CDA ontrouw waren geworden, bij die partij teruggekeerd. Ook Thuis waarschuwde echter tegen het trekken van conclusies voor de landelijke positie van het CDA.

SP-leider J. Marijnissen toonde zich gisteravond verheugd over het feit dat zijn partij erin was geslaagd een doorbraak te maken van Oost-Brabant, waar de bakermat ligt van de SP, naar het westen van de provincie. In Tilburg bijvoorbeeld was het de SP die de grootste winst boekte. De partij komt daar op vier zetels uit.