Winst Ahold stijgt met 53,9 pct tot 157 mln

ROTTERDAM, 28 NOV. De nettowinst van het detailhandelsconcern Ahold (Albert Heijn, Etos, Gall & Gall) is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 53,9 procent van 101,6 miljoen naar 156,4 miljoen gulden. Ahold zag de omzet toenemen van 6,9 miljard tot 9,3 miljard gulden. Per aandeel ging de winst van 0,81 gulden naar 0,93 gulden.

Dat heeft Ahold gisteren bekendgemaakt. Ahold verwacht dat de groei van de winst na belastingen, exclusief het overgenomen Amerikaanse supermarktconcern Stop & Shop, zich ook in het vierde kwartaal voortzet. De acquisitie leidde tot een aanzienlijke verdere toeneming van omzet, bedrijfsresultaat en nettowinst. Dit voorjaar kocht Ahold Stop & Shop (192 supermarkten, omzet circa 5 miljard dollar), de grootste overname ooit door het Nederlandse concern gedaan.

Ahold verwacht daarom dat de nettowinst inclusief de Amerikaanse aanwinst over heel 1996 belangrijk hoger zal zijn dan in 1995. De overneming van Stop & Shop zal de verdere groei van de winst positief beïnvloeden.

De cijfers zijn in belangrijke mate positief beïnvloed door de Amerikaanse overneming. Daarnaast is in diverse werkgebieden een verdere groei van het bedrijfsresultaat geboekt. De omzet zonder het nieuwe Amerikaanse bedrijf gaf een stijging te zien van 8,5 procent.

In Nederland boekte Ahold een omzetstijging van 4,3 procent tot 3,4 miljard gulden. Zowel bij Albert Heijn als Schuitema was er een geringe toeneming van het marktaandeel. Bij Schuitema was sprake van een lichte daling het bedrijfsresultaat als gevolg van de ingebruikneming van een nieuw distributiecentrum. Deze toename was volgens Ahold het gevolg van een lichte stijging van de marge, een goede beheersing van operationele kosten en een hogere omzet. Bij de speciaalzaken wist zowel Etos als Gall & Gall het marktaandeel verder te vergroten. De omzet van Grootgebruik Ahold vertoonde een geringe groei. De autonome omzetgroei in de VS was 5,6 procent.

Goed ging het ook in Polen, Tsjechië en Portugal. Het bedrijfsresultaat van Asia Pacific was 6,8 miljoen gulden negatief. Het gaat vooral om aanloopverliezen in Azië, waar Ahold grote plannen heeft. Ahold denkt in Thailand voor het eind van het jaar van start te kunnen gaan met een lokale partner.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van Ahold vanmorgen verder. Gisteren sloot de koers van Ahold 3,40 gulden lager op 102,90 gulden. Hierbij speelde een rol dat de kwartaalwinst niet helemaal voldeed aan de erg hoog gespannen verwachtingen van sommige analisten. Een rol speelde daarbij dat Ahold in de VS eenmalige voorzieningen heeft getroffen en kosten gemaakt, in totaal circa 12 miljoen dollar. Die kosten houden verband met de herstructering en consolidatie van de Amerikaanse activiteiten, die meer dan de helft van de omzet van het concern beslaan. Ook in het vierde kwartaal zal Ahold daarvoor voorzieningen treffen, zo kondigde het concern aan.