Voorkeur; Theater

TOUR '97 Zoetgevooisde theaterzang door de groep Intermezzo, van madrigalen tot poëtische liedjes van eigen makelij. 29 nov Almere Metropole.

KLEINES REQUIEM Hans van Manen heeft opnieuw een meesterwerk toegevoegd aan zijn imposante oeuvre. 'Kleines Requiem' op muziek van Henryk Górecki is zijn 96ste ballet en gemaakt voor NDT 1. Het is een juweeltje dat schittert door zijn prachtige eenvoud, stijl en smaak. De choreograaf weet hierin weer feilloos de facetten binnen menselijke relaties te registreren door middel van de dynamiek en de timing van de beweging. 29 nov Den Haag Lucentdanstheater, 30 nov, 1 en 3 dec Amsterdam Het Muziektheater.

HEDEN TOEKOMSTMUZIEK Erik-Ward Geerlings schreef op verzoek van het Onafhankelijk Toneel een humoristische 'ontmythologiserende vertelling' over de onderlinge verhoudingen, ambities, idealen en waanzin van Friedrich Nietzsche, Richard Wagner en zijn echtgenote Cosima. Schitterende historische kostuums, enkele uitstekende rollen en muziek van o.a. Wagner en Liszt, uitgevoerd door een zanger en een pianist. T/m 16 dec. Rotterdam O.T.Theater a/d Müllerpier.

VRIJDAG Rauw-realistische, emotioneel geladen enscenering door Stella Den Haag van Hugo Claus' benauwende huiskamerdrama. Een voorstelling in rap, onvervalst Vlaams over incest en ontrouw, schuld en boete. Schitterende rollen van Herman Gilis als de Vlaamse arbeider Georges en Lieneke le Roux als zijn vrouw Jeanne. T/m 21 dec Den Haag Theater Stella, Nobelstraat 23.

OLIVER TWISTIntrodans Ensemble voor de Jeugd brengt Charles Dickens 'Oliver Twist' als een fantasierijke en absurdistische vertelling. Een team van bekende Franse theatermakers, onder anderen de choreografe Josette Baïz en de kostuumontwerper Philippe Guillotel, staan borg voor een artistiek hoogwaardige produktie voor jong en oud. 1 dec Bergen op Zoom De Maagd.

DE AVONDEN Mooie, stemmige enscenering van Gerard Reves boek over de na-oorlogse verveling en illusieloosheid. Na een aarzelend begin gaat de beklemming overheersen in een voorstelling waarin decor en regie een hechte eenheid vormen van vervreemdend realisme. Bezienswaardige vertolking van Erik de Visser als Frits van Egters. Dit seizoen alleen te zien in Maastricht (29 nov), Sittard en Venlo (t/m 20 dec). Inl 043-3505555. Tournee volgend seizoen.

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. 29 nov Cuijk Streekschouwburg, 30 nov Uden Markant, 3 dec Velsen Stadsschouwburg, 4 dec Zoetermeer Stadstheater.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 5 dec Eindhoven Stadsschouwburg.

ASHES TO ASHES Het nieuwste toneelstuk van Harold Pinter is een raadselachtige eenakter: een vrouw probeert een man deelgenoot te maken van ervaringen die ze onmogelijk zelf kan hebben meegemaakt. Over de holocaust lijken haar mededelingen te gaan en over een groot verdriet, maar misschien liegt ze en wil ze de man slechts manipuleren. In de regie van Titus Muizelaar spelen Pierre Bokma en Lineke Rijxman dit gelaagde drama sensibel en met de vereiste precisie. De korte voorstelling kunt u op sommige avonden combineren met een andere produktie van Toneelgroep Amsterdam. 4, 5 dec Gent Vooruit.

EN VERDER Scherzo door Mini & Maxi en negen musici. 29, 30 nov Purmerend De Purmaryn; Afgeragd door de cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 29 nov Papendrecht De Willem, 30 nov Zaandam De Speeldoos en Sex, cabaret door de Vliegende Panters 29 nov Gouda So What, 30 nov Alphen a/d Rijn Parktheater.