Voorkeur; Muziek

EDUARD FLIPSE CONCOURS Het zesde Eduard Flipse Concours, de pianistenwedstrijd waaraan de naam is verbonden van de Rotterdamse dirigent Flipse, die dit jaar honderd jaar geleden werd geboren in Zeeland, wordt 30 november 20u afgesloten in de Rotterdamse Doelen. De afgelopen weken hadden de voorronden plaats in Rotterdam en Middelburg, waar de concertzaal een eeuw bestaat. Tijdens de finale worden de laatste drie overgebleven kandidaten begeleid door het Koninklijk Filharmionisch Orkest van Vlaanderen olv Georges Octors, die op dit gebied een wereldnaam heeft, dankzij de talloze keren dat hij in Brussel de begeleiding verzorgde van de laureaten tijdens het Koningin Elisabeth Concours. Marinus Flipse is ere-voorzitter van een internationale jury, die ondermeer Daniël Wayenberg, Toos Onderdenwijngaard en Wibi Soerjadi als leden heeft.

BRABANTSE COMPONISTEN Werk van elf hedendaagse Brabantse pianisten is te horen op een concert van de Bredase uitgeverij De Componist, die het 'Muzikaal abonnement voor Piano' uitgeeft: muziek voor gevorderde amateurpinaisten, conservatoriumstudenten en docenten. Jetje van Wijk speelt op 30 nov 14u in De Nieuwe Veste, Halstraat 6, Breda, werk van Geurt Grosfeld, Huub ten Hacken, Maria Jacobs, Antoon Maessen, Daan Manneke, Jacques Palinckx, Paulus Potters, Henk Stoop, Louis Toebosch, Hilde Uildriks en Feike van der Zee. Een aantal van deze werken krijgt een wereldpremière.

SCHIFF SPEELT SCHUBERT De Hongaarse pianist András Schiff begint op 3 dec 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw aan een serie van zes recitals waarin hij tot en met 2 mei 1997 de achttien sonates speelt van Franz Schubert, wiens tweehonderdste geboortedag volgend jaar wordt herdacht. Elk recital begint met een vroeg werk en eindigt met een laat werk, het laatste recital met de Sonate D960 uit zijn sterfjaar 1828. Het programma van het eerste recital vermeldt de sonates in e D566, in C D840 en in a D845.

DUNYA ON STAGE Het muzikale deel van dit nieuwe internationale podiumkunstenfestival in Rotterdam is opgebouwd uit een drietal onderdelen. Onder de kop 'Griekse en islamitische muziek uit Istanbul' vallen het Fener Patriarchaal Ensemble dat Grieks-orthodoxe kerkmuziek zingt en het Nedcet Yasar Ensemble dat zich met begeleiding van o.a. luit en fluit wijdt aan Ottomaans-islamitisch repertoire uit Turkije. Na deze groepen die beide vanavond concerteren is het 29 nov tijd voor 'Wonderlijke muziek uit het Oosten' afkomstig van de Kâmkârs, een Iraans familie-orkest, de Sabri-Brothers Band uit Pakistan, altijd goed voor een een flinke dosis extase, de Turkse troubadour Arif Sag die zichzelf begeleidt op saz en baglama, een 'jazzy' Turks/Nederlands kwintet o.l.v. pianist Baki Duyarlar, de Macedonische zangeres Esma Redjepova met de band van Stevo Teodovieski, het Kamal Davul Ensemble uit Turkije bestaande uit vier trommelaars en vier bespelers van de zurna (hobo) en niet te vergeten de in Rotterdam opgerichte volksdansgroep Bindali die zich toelegt op dansen uit oost-Anatolië. 30 Nov presenteert Ivette Forster 'Passie uit het Zuiden' belichaamt door o.a. het flamenco-duo Paco Serrano & David Pino, de kleurrijke groep Féo-Gasy met polyfone zang uit Madagascar, de kawinagroep Mi Oso es Mi Kas ('my home is my castle') uit Amsterdam zuid-oost en het Orchestre National uit Barbès, ook al zo'n multi-culturele wijk, maar dan in Parijs. Op 1 dec zijn er op diverse plaatsen nog diverse toetjes, zoals de Rotterdamse Kaapverdiaan Américo Brito die rond het middaguur in café Floor zingt. 28 t/m 30 nov Doelen Rotterdam. Inl: Stichting Dunya 010-2330910 en Doelen 010-2171745.

JOHN CALE GROUP Voor het eerst sinds lange tijd speelt de levende legende niet solo of met orkest, maar met een rockgroep. Hopelijk laat John Cale (55) met 'Fear is a man's best friend' en zijn angstaanjagende versie van Elvis Presley's 'Heartbreak Hotel' horen dat hij anders dan zijn vroegere Velvet Underground-collega Lou Reed geen leesbril nodig heeft om te rocken. 28 nov Paradiso, Amsterdam, 29 nov Oosterpoort, Groningen.

STIPS Ex-Nits, ex-Golden Earring, ex-Sweet d'Buster, ex-Supersister, ex-Transister. Onder het mom van een egotrip met toetsenbord en ritmesectie geeft Robert-Jan Stips een bloemlezing uit het werk van zijn ex-groepen, van 'She was naked' tot 'Memories are new'. 1 dec Kleine Komedie, Amsterdam, 6 dec Speeldoos, Zaandam, 12 dec Muziekcentrum, Enschede, 13 dec Kampanje, Den Helder, 14 dec Noorderligt, Tilburg.

VIC CHESNUTT Rock & rol van een zanger met een stem als een krakend grindpad, die R.E.M. en Madonna tot zijn bewonderaars mag rekenen. 4 dec Melkweg, Amsterdam.