Voorkeur; Galerie

PAUL CITROEN In de Bergkerk in Deventer is onder de titel 'De kunstenaars van Paul Citroen, hun portretten en hun werk' een tentoonstelling samengesteld uit de omvangrijke collectie van Paul Citroen (1896-1983) die nu in het bezit is van de provincie Overijssel. Naast een serie door Citroen vervaardigde portretten van kunstenaars als Salvador Dali, Oskar Kokoschka, Jan Cremer en Peter Struycken, zijn er zo'n vijftig kunstwerken te zien van onder anderen Jacob Bendien, Wil Bouthoorn, Max Ernst, Melle, Co Westerik en Theo Wolvecamp. T/m 12 jan. Bergkerkplein 1, Deventer. Di t/m vr 11-17u. za en zo 13-17u.

JOS KRUIT Jos Kruit (1945) is geboren en getogen in de kop van Noord-Holland. Ruim tien jaar geleden verliet ze het boerenbedrijf om beeldhouwer te worden. In 1994 maakte ze als deelnemer aan Couplet II in het Amsterdamse Stedelijk Museum veel indruk met een monumentale, transparante koepel geconstrueerd uit elegante paardenbenen en ronde ijzeren buizen. Slechts in één van de drie nieuwe beelden bij Art & Project komen nog paardenbenen voor, de twee andere zijn zichtbaar geïnspireerd op de vissersboten in de haven van Kruits nieuwe woonplaats, Den Oever. De U-vormige ijle, maar ook stoere constructies in helder blauw en licht groen worden met rode wiggen in balans gehouden. T/m 29 dec. Nieuwesluizerweg 42, Slootdorp. Vr t/m zo 12-17u.

LEE MILLER en EVELINE VISSER Veertien foto's van de Amerikaanse fotografe Lee Miller (1907-1977) en recente schilderijen van Eveline Visser (Rotterdam 1949) zijn tentoongesteld bij Cokkie Snoei in Rotterdam. Miller kwam als model naar Parijs en opende samen met Man Ray een fotostudio, werkte voor Vogue en versloeg als fotojournaliste vele belangrijke gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1947 trouwde ze met Roland Penrose en werkte met hem aan biografieën van Picasso, Miró, Man Ray en Tàpies. Anders dan Miller gaat Visser voorbij aan de harde werkelijkheid en schept ze poëtische sfeerbeelden op ongeprepareerd linnen. T/m 22 dec. Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

HIEKE LUIK Metamorfose is het thema van de nieuwe beelden van Hieke Luik (1958) bij Galerie Oele. Mens- en natuurvormen gaan vloeiend in elkaar over. Zowel het thema als de materialen waarmee Luik werkt, klei, brons, hout en keramiek zijn klassiek voor de beeldhouwkunst. Haar verbeelding is echter oorspronkelijk en persoonlijk. Behalve beelden zijn er werken op papier die vaak de eerste aanzet vormen voor een beeld. T/m 21 dec. Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u en eerste zo van de maand 14-17u.

EN VERDER In Amsterdam: Fernando Arias t/m 24 dec. bij de Gate Foundation waar t/m 2 dec. ook nog foto's te zien zijn van Angèle Etoundi Essamba uit Kameroen; multimediaproject Art Savers t/m 15 dec. zowel in W139 als in het Utrechtse kunstcentrum Begane Grond. Kivuthi Mbuno t/m 30 dec bij 20x2, Arnhem; Wil Bouthoorn t/m 23 dec bij Tegenbosch in Heusden aan de Maas; recent werk van Jacobien de Rooij en Marjolein Spitteler t/m 12 dec bij Van Kranendonk, Den Haag en Grafiek nu 7 & Picasso t/m 5 jan in het Singermuseum, Laren.