Voorkeur; Films

BLIND DATE Gebaseerd op een geïmproviseerd scenario van regisseur Theo van Gogh, cameraman Tom Erisman en hoofdrolspelers Peer Mascini en Renée Fokker, met door Kim van Kooten knap geschreven dialogen. Een bitter hoogstandje in de trant van Who's Afraid of Virginia Woolf? van twee nog slechts via contactadvertenties communicerende echtelieden, in de rouw over verlies van dochtertje Amersfoort, De lieve Vrouw; Groningen, Camera 3; Schagen, De luxe; Utrecht, Sprinhaver 2.

BREAKING THE WAVES De vijfde film van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. In 11 theaters

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van de voormalige documentairemaker Cédric Klapisch is niet alleen een een opvallende loot aan de stam van de Franse relatiekomedie, maar ook een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen.

THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME Vrije tekenfilmbewerking van de Disneystudio's van Victor Hugo's roman uit 1831 kent een jonge, mismaakte en ontwapenende klokkenluider, die niet door zelfhaat wordt gekweld, maar zich redelijk staande weet te houden. De boodschap is speciaal gericht op kinderen uit onze zo op uiterlijkheden gefixeerde cultuur, maar de film is vooral ook voor cinefielen, die beelden uit de film met Charles Laughton (1939) zullen herkennen. In 151 theaters.

INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL Het negende International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) brengt dit jaar een aantal klassieke documentaires die nog niet vaak te zien zijn geweest, waaronder Night Mail van Harry Watt en Basil Wright uit 1936 en Mein Kampf (1960) van Erwin Leiser. Een apart programma, Nordic Panorama, toont een selectie van hoogwaardige documentaires uit Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Denemarken. In Amsterdam.

FARGO Op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige morele vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. In 9 theaters.

LE HUITIÈME JOUR Wie niet bang is voor oprecht sentiment zal geroerd worden door deze onconventionele feelgood movie over een eendimensionale zakenman wiens leven verandert door zijn vriendschap met een mongool. Jaco Van Dormael (Toto le héros) schreef het scenario en deed de regie; Daniel Auteuil en Pascal Duquenne speelden de hoofdrollen en deelden de acteursprijs van het 49ste festival van Cannes. In 12 theaters.

JOHN CARPENTER'S ESCAPE FROM L.A. Subversieve science fiction-actiefilm in een genre dat de excentrieke en jegens Hollywood verbitterde regisseur John Carpenter zelf 'cowboy noir' noemt. In de 21ste eeuw worden alle criminelen van de tot een theocratische dictatuur vervallen Verenigde Staten verbannen naar het ommuurde Los Angeles om het onder elkaar uit te zoeken. Een avonturier wordt door de autoriteiten naar binnen gestuurd om een onmogelijke opdracht te vervullen. Geestig en boos amusement van niveau. In 4 steden.

RICHARD III In de overweldigende film van Richard Loncraine en Ian McKellen naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors is de mismaakte usurpator een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In 7 theaters.