Varen met sterren

Het monster-cruiseschip de Galaxy, dat dit weekeinde even de haven van Amsterdam aandeed, is te water gelaten in het Duitse Papenburg en onlangs opgeleverd in de Eemshaven. Met dit tien verdiepingen tellende schip van ruim 77 duizend ton telt de vloot van het Amerikaanse bedrijf Celebrity Cruises vijf luxueuze schepen.

Vertegenwoordiger van Celebrity Cruises in Nederland is Zeetours Cruises, Boompjes 545, 3011 XZ Rotterdam, inl 010-2823800, fax 010-4145962

Het schip is uitgerust met theater, conferentiezaal, haute-cuisine-restaurant, geavanceerde fitness-salon, casino, disco, nachtclub, winkels en een interactief tv-systeem. De Galaxy kan onderdak bieden aan 1870 passagiers; op iedere twee passagiers is er een personeelslid. Het circa 325 miljoen dollar kostende schip zal het komend jaar zestig havens over de hele wereld aandoen.

Celebrity Cruises wil zich meer op de Europese markt concentreren en heeft een zesde monster-schip in aanbouw: de Mercury, dat over een jaar de Duitse werf zal verlaten. Dan beschikt de maatschappij over 9.304 weelderig drijvende bedden. Evenals op de andere schepen van de Celebrity-vloot hangt aan boord van de Galaxy een grote collectie moderne kunst: ruim 450 werken van onder meer Marina Abramovic, Karl Blossfeldt, Louise Bourgeois, Daniel Buren, John Chamberlain, Christo, Jenny Holzer, Horst P. Horst, Jasper Johns, Jeff Koons, Sol Lewitt, Roy Lichtenstein, Tony Oursler, Man Ray, Markus Lüpertz, Mariko Mori, Helmut Newton, Jack Peirson, A.R. Penck, Sigmar Polke, Robert Rauschenberg en Takis.

Passagiers hebben de keuze tussen een 7-, 8-, 11- of 15-daags arrangement. Er zijn cruises in de Caraïbische wateren in de winter, trans-Panamakanaal-cruises in april/mei en september/oktober en men kan 's zomers naar Alaska. Een week op de Galaxy kost tussen de ƒ 2840,- (Continental Deck, zonder uitzicht op zee) en ƒ 12.280 (een suite op het hoogste Penthouse Deck), inclusief vliegreizen naar begin- en eindpunt van de cruise en hotelovernachtingen.