'Topmanager VW weg om conflict met GM'

FRANKFURT, 28 NOV. De omstreden Volkswagen-manager José Ignacio Lopez is volgens het Duitse Handelsblatt van plan op te stappen. De manager is door zijn vorige werkgever, General Motors, beschuldigd van bedrijfsspionage. GM-dochter Opel heeft het vertrek van Lopez geëist alvorens het hoogopgelopen juridische conflict eventueel kan worden geschikt.

De raad van commissarissen van VW zal Lopez morgen ontslag verlenen, zo meldde het Handelsblatt vanmorgen. Een oneervol ontslag blijft hem volgens het blad bespaard.

Het conflict tussen de Duitse en Amerikaanse autofabrikant bereikte deze week een nieuw hoogtepunt toen een rechtbank in Detroit de weg vrijmaakte voor een proces van GM tegen VW onder de zogenoemde 'Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act'. Onder deze wet kunnen miljardenclaims worden ingediend. GM baseert zijn eis op het feit dat er sprake is geweest van een samenzwering om zijn gegevens te stelen en te gebruiken. VW heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Het aandeel van VW daalde scherp na het besluit van de Amerikaanse rechter. Een rechter in Frankfurt gaf vorige week toestemming documenten aan de Amerikaanse justitie te overhandigen.

Volkswagen weigerde vanmorgen elk commentaar op het bericht in het Handelsblatt. Opel sprak gisteren berichten in het Duitse weekblad Der Spiegel tegen dat met VW al wordt gesproken over een schikking. Een woordvoerder van Opel onderstreepte dat het bedrijf al eerder heeft geëist dat het VW-management eerst zijn excuus moet maken en een schadevergoeding moet betalen. “Volkswagen is niet ingegaan op deze fundamentele en gerechtvaardigde eisen die een basis kunnen vormen voor een eerlijke oplossing van de zaak,” aldus de woordvoerder. “Integendeel, VW heeft beschuldigingen altijd tegengesproken en Lopez opgenomen in het topmanagement.”

De aandelenbeurs in Frankfurt liep echter al vooruit op een mogelijke schikking met een licht herstel van het VW-aandeel.