Raad Amsterdam stemt voor aanleg nieuwe metrolijn

AMSTERDAM, 28 NOV. De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de aanleg van de Noord-Zuidlijn van de metro. De Groenen en de SP stemden tegen. Met de aanleg is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard gulden. De lijn, die in 2005 in gebruik genomen wordt, moet Amsterdam-Noord via het centrum met Amsterdam-Zuid verbinden.

Tegenstanders van de Noord-Zuidlijn, verenigd in het Platform Metro, hebben begin deze week de eerste 242 handtekeningen overhandigd aan wethouder J. van der Giessen (bestuurlijke vernieuwing) als opmaat voor de aanvraag voor een referendum over de aanleg van de lijn. Nu de raad voor heeft gestemd moet het Platform binnen drie weken 6.048 handtekeningen verzamelen om een inleidend verzoek om een referendum te houden, mogelijk te maken. Wanneer B en W daarmee akkoord gaan, moeten binnen zes weken nog eens 18.142 handtekeningen worden verzameld.

Anders dan in de jaren zeventig spatten gisteren de vonken er niet af tijdens het finale debat over de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Twintig jaar geleden ging de toenmalige gemeenteraad na hevige debatten akkoord met de aanleg van de metro door de Nieuwmarktbuurt. Groenen-raadslid R. van Duijn herinnerde het toenmalige PSP-raadslid E. Agsteribbe (nu PvdA) eraan dat zij toen tegen de aanleg was, terwijl zij nu de Noord-Zuidlijn verwelkomt. “Toen betekende de aanleg van de metro kaalslag en sloop, dat is nu niet het geval”, aldus Agsteribbe.

De VVD pleitte voor het aanstellen van een 'city-manager' voor bewoners en ondermers in het stadsdeel De Pijp. Een deel van het traject van de Noord-Zuidlijn loopt onder de Ferdinand Bolstraat. Marktkooplui van de Albert Cuypmarkt en winkeliers in het gebied vrezen een omzetdaling, omdat de bereikbaarheid van dit gebied door de bouwwerkzaamheden ernstig op de proef zal worden gesteld. SP-raadslid Van Bommel laakte het feit dat met betrekking tot de nieuwe metrolijn nauwelijks garanties te geven zijn, niet ten aanzien van sloop noch ten aanzien van de reizigersaantallen. “De voorwaarden waaronder deze klus geklaard moet worden, zijn boterzacht”, zo zei hij.