Oud-bankier nieuwe voorzitter van CTSV

DEN HAAG, 28 NOV. Oud-bankier W. Scherpenhuijsen Rom wordt de nieuwe voorzitter van het CTSV, de toezichthouder van de sociale verzekeringen. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) zal het kabinet binnenkort voorstellen hem te benoemen.

Onbekend is wie de mede-bestuursleden van Scherpenhuijsen Rom worden. De Grave heeft een vrouwelijke wethouder aangezocht voor een van deze part-time functies, maar onduidelijk is wie.

Scherpenhuijsen Rom (63) was bestuursvoorzitter van de NMB. Na de fusie van NMB-Postbank en Nationale Nederlanden vertrok hij na negatieve publiciteit over privé-beleggingen die hij vijftien jaar daarvoor had gedaan. Hij maakte een comeback in de publieke sfeer door voorzitter te worden van de Stuurgroep Elektronische Snelweg. Ook is hij voorzitter van de nieuwe Raad voor Verkeer en Waterstaat. Scherpenhuijsen Rom bekleedt momenteel een aantal commissariaten bij het adviesbureau Haskoning, de Triodosbank en de Roccade Informaticagroep.

Naar de benoeming van de bestuursvoorzitter is lange tijd uitgezien. Het vorige CTSV-bestuur trad deze zomer af na een ernstige crisis met directie en personeel. Het personeel verweet de bestuursleden (allen oud-politici) dat ze te sterk op politiek Den Haag was georiënteerd. Ook waren er problemen tussen het CTSV-bestuur en de uitvoeringsorganen waarop het college moet toezien.

De voorganger van De Grave, VVD'er Linschoten stapte op als staatssecretaris, nadat de Tweede Kamer hem onvoldoende vertrouwen gaf wegens zijn rol in de crisis bij het CTSV. Zo zou het bestuur dat geheel uit politici bestond onvoldoende zorgvuldig hebben benoemd.

Voozitter P. Visser van de ondernemingsraad van het CTSV is uiterst ontevreden dat hij de naam van de nieuwe bestuursvoorzitter uit de media heeft moeten vernemen. De ondernemingsraad zou de namen van de nieuwe bestuursleden te horen krijgen op het moment dat de koningin haar handtekening onder het benoemingsbesluit zou zetten.

Naast Scherpenhuijsen Rom krijgt het CTSV nog twee nieuwe bestuursleden die waarschijnlijk als part-timers zullen worden benoemd.

In de profielschets van het nieuwe bestuur die De Grave eerder naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat Scherpenhuijsen Rom en de rest van het bestuur op een aanzienlijk lager salaris kunnen rekenen dan hun voorgangers. Oud-voorzitter D. van Leeuwen verdiende 300.000 gulden per jaar en is in een juridische strijd gewikkeld om dit bedrag ook na afloop van haar eerste termijn (eind volgend jaar) voor nog eens vier jaar doorbetaald te krijgen, wat neerkomt op een extra 1,2 miljoen gulden.