Oostenrijk handhaaft homo-wet

WENEN, 28 NOV. Met 91 stemmen vóór en 91 stemmen tegen werd gisteren in het Oostenrijkse parlement de door sociaal-democraten (SPÖ), liberalen (LIF) en groenen ingediende wetswijziging afgewezen waardoor de leeftijd waarop mannen ongestraft homoseksuele contacten mogen hebben, verlaagd zou worden. De situatie blijft zoals ze was: hetero- en lesbische seks zijn vanaf 14 jaar toegestaan, volwassen mannen (vanaf 19 jaar) mogen geen seksuele relaties onderhouden met mannen onder de 18 jaar.

De conservatieven (ÖVP) en de Freiheitlichen (FPÖ) stemden tegen de verlaging van het zogenaamde Schutzalter van 18 naar 14 jaar. Van de veertien ÖVP- en FPÖ-afgevaardigden die in de afgelopen weken voor afschaffing van de discriminerende wetgeving hadden gepleit, durfden uiteindelijk maar twee van de partijlijn af te wijken. De ÖVP was met de opheffing van de verplichting met de fractie mee te stemmen akkoord gegaan, maar verhinderde een geheime stemming om partijdiscipline af te dwingen.

“Wij zijn voor een versoepeling van bepaalde paragrafen, maar de leeftijdsgrens moet 18 jaar blijven”, aldus de conservatieve afgevaardigde Maria Fekter. “Als ons voorstel niet wordt aangenomen, zal alles blijven zoals het is - een situatie die door niemand wenselijk wordt geacht.” Nadat het voorstel was afgewezen diende Jörg Haider een compromis-voorstel (verlaging naar 16 jaar) in, maar omdat de SPÖ onder geen beding zaken wenst te doen met de extreem-rechtse Haider werd ook dat voorstel afgewezen.

Het verbod op propaganda voor seks met personen van hetzelfde geslacht of met dieren, dat in de Oostenrijkse wetgeving in één adem wordt genoemd, is afgeschaft. Dit verbod maakte het tot nu toe mogelijk om bepaalde seksuele voorlichting en aidsinformatie tegen te houden. Bij de stemming bleken twee afgevaardigden van de FPÖ zoek, waardoor het links-liberale voorstel is aangenomen. Met de stemmen van SPÖ, FPÖ, groenen en liberalen is ook het verbod voor homoseksuelen om verenigingen op te richten afgeschaft.