KLM schrapt fors aantal vluchten

Als gevolg van het bezuinigingsprogramma Focus 2000 staakt KLM met de vluchten naar Colombo in Sri Lanka, Conakry in Guinee, Khartoum in Sudan en Soerabaya/Denpassar in Indonesië. De luchtvaartmaatschappij gaat zijn toestellen inzetten op diensten waarmee meer valt te vedienen.

De twee keer per week uitgevoerde vluchten naar Colombo, Conakry en Khartoum beëindigt KLM vanaf 1 april 1997. De eveneens twee keer per week uitgevoerde vlucht op Surabaya wordt vanaf 23 juni 1997 gestopt. Vanaf 1 december dit jaar staakt KLM zijn dienst op Dhaka in Bangladesh. De maatschappij gaat hiertoe over wegens het ontbreken van de benodigde vliegvergunning.

KLM gaat vanaf eind maart twee keer per week vliegen op Abidjan in Ivoorkust. Ook wil de maatschappij starten met twee keer per week een vlucht op het Japanse Nagoya via Sapporo. Uitvoering van deze lijn hangt af van toestemming van de Russische overheid voor vluchtuitvoering over Siberië.

De gezamenlijke diensten van KLM en de Amerikaanse partner Northwest Airlines krijgen meer frequenties. Het aantal vluchten naar Atlanta, Detroit en Los Angeles wordt opgevoerd. Ook gaat KLM meer op Canada vliegen. In Europa start KLM Cityhopper met ingang van de zomerdienst 1997 met extra vluchten naar Basel/Mulhouse, Bristol, Southampton en Malmö. De hiervoor benodigde toestellen worden nu nog gebruikt voor vluchten vanaf Eindhoven naar Parijs en Londen. Deze diensten worden overgenomen door KLM-partner Air Exel Commuter.