Kinderagenda

Verhalen

De pop Fionneke schrikt wakker van een liedje en zo hoort ze voor het eerst van haar leven over Sinterklaas. Ze is heel verbaasd en wil er meer van weten. Ze gaat in haar stoeltje zitten en daar verschijnt een klein Pietje, zo zwart als roet. Hij wil ook de verhalen wel horen, die worden verteld als het toverkaarsje wordt aangestoken. En misschien zit er wel iets lekkers in zijn mandje. Verhalen voor Fionneke, voor kinderen vanaf 4 jaar verteld door Kathleen van der Weerd op zondagmiddag 1 december om 15u in jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Res 071-5128658.

Kinderspel

Hebben jullie zelf al een cd-speler? Of een cassetterecorder? Dat kinderen nu zo'n duur apparaat voor hun verjaardag of met Sinterklaas of Kerst krijgen, is niet zo uitzonderlijk meer. Maar het was wel heel bijzonder wanneer een kind vroeger een eigen 'grammofoon' kreeg, een apparaat waarop de voorloper van de cd, de grammofoonplaat, werd gedraaid. Het geluid was niet altijd even zuiver als nu op cd of cassette, want de plaat kon bij het minste geringste beschadigen. In het Omroepmuseum in Hilversum is nu een tentoonstelling van kindergrammofoons en ander speelgoed. Er staan maar liefst vijftig van die - meestal blikken - grammofoons, de leukste is een Berliner kindergrammofoon van precies honderd jaar geleden. Er hangen hier en daar koptelefoons waarop je kunt horen naar welke muziek kinderen vroeger luisterden. Verder is in de vitrines allerhande speelgoed van het begin van deze eeuw te zien: een treinbaantje, een naaimachientje, dinky toys (oude autootjes), tinnen soldaatjes, een kinderserviesje, spelletjes, constructiespeelgoed en allerlei blikken en houten speelgoed. Bovendien is er een huiskamer nagebouwd uit de jaren twintig of dertig, waarin een rijke familie pakjesavond viert. Verder is er een kinderhoek waar naar hartelust kan worden geplakt en geknipt met voorbeelden uit een hobbyhoek van 1936.

Kinderspel, Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. De tentoonstelling van 28 november t/m 3 maart 1997, open di-vrij van 10-17u, za en zo van 12-17u. Inl. 035-68858888.

Wegen

Meten en wegen om te weten te komen hoeveel we van iets moeten hebben is met moderne apparatuur een fluitje van een cent. Maar vroeger was meten en wegen nog een heel gedoe - zeker als je wilde dat dat eerlijk gebeurde. Nu is er een tentoonstelling in Delft waar je zelf kan zien hoe ingewikkeld dat meten en wegen vroeger was. Zeker bij het oogsten in de late nazomer, waarbij boom- en aardvruchten, graan en wijn in kuipen, tonnen, manden en vaten op veilingen en markten werd verhandeld. Zo kan je zien wat er allemaal bij kwam kijken om de hoeveelheden eerlijk te verkopen. In sommige gevallen kan je zelf proefjes doen waarbij je zo eerlijk mogelijk moet zien te meten en te wegen. Om een voorbeeld te geven hoe moeilijk het soms was: een fruitton was soms in Dordrrecht van een heel andere afmeting dan in Amsterdam. Of: moest je bij het meten van een hoeveelheid graan dat product eerst goed schudden zodat het veel minder leek? Om toch te zorgen dat iedereen precies kreeg waarvoor hij betaalde, werden er zogenaamde ijkmeesters aangesteld. Zij oefenden controle uit op de betrouwbaarheid van de verschillende meet- en weegtechnieken. Het aardige is dat die ijkmeesters tot op de huidige dag bestaan. In Kuipen en Vaten, Nederlands Meetinstituut/ Museum IJkwezen, Ezelsveldlaan 61, Delft, open di t/m za van 10-17u, zo 12-17u. Inl 015-2138311.

Kijk en huiver

Als de avond valt en je naar bed gaat zijn er veel dieren die juist opleven. Het bekendst is natuurlijk de uil, die het liefst van zich laat horen als het een beetje donker is. En de vleermuis mag ook graag een rondje vliegen wanneer wij geen hand voor ogen zien. Maar er zijn ook allerlei planten zoals paddestoelen die zich juist lekker voelen in de duisternis. In Veldhoven is een tentoonstelling ingericht, die geheel is gewijd aan planten en dieren die hun leven hebben aangepast aan een bepaald tijdstip van de dag. Er zijn drie ruimtes in het museum: een daglichtzaal met dieren met steek- en grijpwapens, stootvogels, vleesetende planten en fabeldieren. In de tweede zaal heerst schemer: hier zien we de paddentrek, uilen, nachtvlinders en teunisbloemen. In de derde, jawel, bijna helemaal verduisterde zaal klinken nachtgeluiden en spelen schedels, vleermuizen en herfstgewassen de hoofdrol. Je kan in alledrie de zalen natuurlijk flink op onderzoek uit om zelf dingen te ontdekken. Zaken die het daglicht niet verdragen, Museum t Oude Slot, Hemelrijken 6, Veldhoven. Speciaal voor kinderen en groepen in de leeftijd 5-8 jaar. Open woe, za en zo, 13-17u. Entree ƒ 2,50; kinderen van 6-16 ƒ 1; onder de zes gratis. Er kunnen ook groepsafspraken worden gemaakt: 040-2533160.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker