Incident tijdens EU-vergadering; Harde botsing in Brussel over drugs

BRUSSEL/ROME, 28 NOV. Tijdens diplomatiek overleg over drugsbeleid is het gisteren in Brussel tot een harde botsing gekomen tussen de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de Europese Unie, Bot, en zijn Franse collega Boissieu.

Volgens diplomatieke bronnen gebeurde het incident tijdens een bijeenkomst van de permanente vertegenwoordigers van alle lidstaten van de EU. Nadat Bot het Nederlandse gedoogbeleid had aangeprezen, citeerde Boissieu uit een rapport over de georganiseerde misdaad in Nederland. Toen de Nederlandse vertegenwoordiger geërgerd daarop wilde reageren, hamerde de Ierse voorzitter O'Leary de diplomaat af. Hij zei geen polemiek te wensen.

De Franse vertegenwoordiger heeft zijn Nederlandse collega gisteren gezegd niet akkoord te gaan met wijzigingen die Nederland in de ontwerptekst voor dat gemeenschappelijk drugsbeleid wenst. Nederland wil evenmin een duimbreed wijken. Voorafgaand aan het overleg over deze affaire met alle Europese ministers van Justitie heeft minister Sorgdrager vanavond een gesprek met haar Franse collega Toubon. Diplomaten vrezen dat het conflict niet wordt opgelost. Het zou vrijwel onvermijdelijk zijn dat de affaire op 6 december bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op de agenda komt en tenslotte bij de top van Europese staats- en regeringsleiders op 13 december in Dublin.

Nederland wil dat in het document over het Europese drugsbeleid niet meer gesproken wordt over de strijd tegen drugsverslaving, omdat daarmee het Nederlandse gedoogbeleid in gevaar zou komen. Nederland kreeg hiervoor alleen steun van Oostenrijk.

In Italië is een debat op gang gekomen over liberalisering van het drugsbeleid naar Nederlands voorbeeld. Massimo D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links, de belangrijkste pijler onder het kabinet-Prodi, pleitte eind vorige week voor legalisering van softdrugs en het beschikbaar stellen van heroïne aan verslaafden. Vice-premier Walter Veltroni sloot zich op persoonlijke titel bij zijn partijleider aan. Staatssecretaris Franco Corleone (Justitie) verwacht geen grote strijd over legalisering: “1997 kan Italië gelijk maken aan Nederland.”

Andere ministers en linkse politici weigerden evenwel een standpunt in te nemen. De Italiaanse Volkspartij van premier Romano Prodi heeft grote bedenkingen. Gianfranco Fini, de leider van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten, heeft fel verzet tegen legalisering aangekondigd. Ook de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, en een aantal opvangcentra voor verslaafden zijn tegen de voorstellen van D'Alema. Komend voorjaar is een referendum aangekondigd over legalisering van softdrugs.