Iliescu begenadigt zes kopstukken Ceausescu

BOEKAREST, 28 NOV. Op de laatste dag van zijn bewind heeft de Roemeense president, Ion Iliescu, zes leiders uit het tijdperk van dictator Nicolae Ceausescu gratie verleend. Ook twee journalisten, die eerder dit jaar op grond van een controversiële perswet werden veroordeeld, kregen gratie.

Iliescu, die vandaag wordt opgevolgd door de onlangs tot president gekozen oppositieleider Emil Constantinescu, ondertekende de gratiedecreten al vorige week. Maar pas gisteren werd daar ruchtbaarheid aan gegeven. Waarschijnlijk wilde Iliescu aldus voorkomen op zijn laatste persconferentie als president, dinsdag, op de gratieverlening te worden aangesproken.

De zes zijn Ceausescu's chef-ideologie Dumitru Popescu en vijf andere leden van zijn politburo, Lina Ciobanu, Nicolae Constantin, Constantin Olteanu, Gheorghe Oprea en Gheorghe Pana. Ze kregen na de omverwerping van Ceausescu's bewind in december 1989 lange gevangenisstraffen wegens hun rol bij de pogingen, de opstand met geweld neer te slaan. Geen van de zes bevindt zich overigens in de gevangenis: ze zijn allen al enkele jaren geleden wegens gezondheidsproblemen vrijgelaten, net als alle andere in 1990 en later veroordeelde kopstukken van Ceausescu's regime.

Het eerder deze maand gekozen parlement heeft ex-premier Petre Roman tot voorzitter van de Senaat gekozen. Hij wordt daarmee, na Constantinescu, de tweede man van de staat. Roman leidt de sociaal-democratische partij USD, die die samen met Constantinescu's Democratische Conventie (CDR) de recente verkiezingen won. Het Huis van Afgevaardigden wordt voorgezeten door Ion Diaconescu, de voorzitter van de Boerenpartij, de belangrijkste partij binnen de CDR. (Reuter, AP)