Hoofd politie Tokio weg om affaire over aanslag

TOKIO, 28 NOV. De hoofdcommisaris van politie van de Japanse hoofdstad Tokio, Yukihiko Inoue, heeft vandaag zijn ontslag ingediend wegens het achterhouden van informatie in het onderzoek naar een aanslag op het hoofd van de landelijke politie. Deze aanslag had plaats op 30 maart 1995, tien dagen na de aanslag met gifgas in de metro van Tokio waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Agenten van de politie van Tokio hebben vijf maanden lang het nationale politiehoofdkwartier niet ingelicht over een bekentenis van de aanslag op politiechef Takaji Kunimatsu door een van hun eigen agenten. Deze man zou lid zijn geweest van de sekte Aum Shinrikyo, waarvan de leider momenteel in een slepend proces terecht staat voor de gifgasaanslag in de Tokiose metro. De aanslag op politiechef Kunimatsu zou destijds zijn bedoeld om het onderzoek tegen de secte te verstoren. Kunimatsu werd overdag bij het verlaten van zijn appartement in Tokio neergeschoten, maar overleefde de aanslag en kon na drie maanden zijn werk weer hervatten.

Naast het ontslag van hoofdcommissaris Inoue heeft het landelijke politiehoofdkwartier acht andere topofficieren van de politie van Tokio disciplinair gestraft middels een salarisverlaging. In mei van dit jaar bekende de 31-jarige agent dat hij op bevel van leden van de Aum-sekte politiechef Kunimatsu had neergeschoten.

Een maand geleden kwam de kwestie pas aan het rollen door een anonieme briefkaart aan de Japanse media. De politie van Tokio zei achteraf dat ze tijd nodig had gehad om de bekentenis te controleren. Maar de politie is pas na de openbaarmaking een maand geleden begonnen met bijvoorbeeld het dreggen naar het pistool dat de agent zou hebben gebruikt. Deze zoektocht in een rivier in Tokio loopt nu ruim een maand, maar heeft tot dusver slechts een hoop oude fietsen opgeleverd. De agent is ontslagen maar er nog geen aanklacht tegen hem ingediend.